Sørnett

Årets mai-måned er den kaldeste i Kristiansand på 16 år

VÅTT OG KALDT: De to ordene beskriver årets mai-måned. Foto: Herman Folvik.

VÅTT OG KALDT: De to ordene beskriver årets mai-måned. Foto: Herman Folvik.

Og årets mai er også den våteste på mange år.

Publisert:

- Vi må helt tilbake til 1999 for å finne en mai-måned som har vært kjøligere enn årets, etter all sannsynlighet. Det er jo fortsatt noen få dager igjen, sier Stein Kristiansen, førstekonsulent i klimaavdelingen til Meteorologisk institutt.

Det er fortsatt tre dager igjen av måneden, så Kristiansen understreker at det kan komme små endringer i resultatene. Men forandringene vil i så fall være svært marginale. Den laveste temperaturen som har blitt fanget opp ved måleren på Kjevik kom 9. mai og sto på - 1,1 grad. Det varmeste resultatet, foreløpig, kom 26. mai og var på 17,1 grader. Gjennomsnittstemperaturen i år er på 8,8 grader så langt, mens i 1999 var det 8,6. De andre siste fjorten mai-månedene har vært varmere.

Våtere 

Også nedbøren i mai skiller seg ut i negativ forstand. Foreløpig har det kommet 152 millimeter nedbør. Til sammenligning kom det 130, 9 millimeter i fjor. Kristiansen mener det er overraskende mye regn i år.

- Det er jo en god del nedbør. Det er faktisk en økning på 50 % i forhold til normale, men det avhenger selvsagt av hvordan de siste døgnene utvikler seg.

Vi må over ti år tilbake for å finne en våtere mai i Kristiansand.

- Sist gang det regnet så mye var i 2003. Da kom det så mye som 169 millimeter. Det kan jo fortsatt komme mer nedbør, men jeg tror ikke det kommer såpass mye, sier Kristiansen.

Mest nedbør kom det 6.mai, da 42,1 millimeter regn falt ned.

Tilfeldigheter

Kristiansen har ikke startet å kartlegge vindresultatene i Kristiansand ennå, men han antar at vinden også ser verre ut enn normalen.

Førstekonsulenten tror ikke det er noe dramatisk som gjør at årets mai er våtere og kaldere enn den er skjønn og mild.

- Det har nok ikke noe med klima å gjøre. Vi erfarer at mai har blitt en varm måned, men det vil fortsatt komme tilfeldigheter som gjør at enkelte måneder vil være kjøligere, mener Kristiansen.

Sommeren lar seg vente 

Meterolog Eldbjørg Moksnes har ikke gode nyheter til de som har store planer utendørs i helgen.

- Sommeren kommer ikke med det første for å si det sånn. Regnet i dag går over til byger, mens i morgen fortsetter vinden og det kan bli kuling. Lørdag blir det bedre i været, men det er litt usikkert. Det ser ut til å bli lengre perioder med sol, men det kan komme nedbør. Søndagen blir fin på dagen, før det kommer regn på kvelden.

Mange trodde sommeren skulle komme til neste uke, men det avviser Moksnes.

- Det er fortsatt noen lavtrykk som skal passere før høytrykket kan komme. Neste helg kan det bli bedre, men ikke noe voldsomt med sommer ennå.