Sørnett

Bedrifter får støtte

Forskningsrådet lyser ut 450 millioner kroner til innovasjonsprosjekter i norske bedrifter. Dette er den største utlysningen av denne typen noensinne.

Publisert:


– Det er svært gledelig å komme med denne utlysningen nå, sier Anne Kjersti Fahlvik, direktør for Divisjon for innovasjon i Forskningsrådet til NTB.

– Helt ferske tall viser en nedgang i forsknings- og utviklingsinvesteringer i norske bedrifter. Innovasjonsprosjekter fører til nye og bedre produkter, prosesser og tjenester og stimulerer dermed til vekst og verdiskaping i næringslivet, sier hun.

Tallene Fahlvik viser til ble publisert fredag. Rapporten, som kommer fra Statistisk sentralbyrå og NIFU, viser at det var en klar vekst i næringslivets FoU-innsats fram til 2008, men at veksten så stoppet opp. Deretter ble det en nedgang både i 2009 og 2010.

450 millioner over fire år

Midlene lyses ut gjennom programmet BIA, som gir støtte de beste prosjektene uansett bransjetilhørighet, med unntak av de områdene som dekkes av tematisk rettede programmer i Forskningsrådet. Bedriftene som søker, velger selv hva de vil forske på, og bare de aller beste prosjektsøknadene vinner fram. Tidligere utlysninger av innovasjonsmidler i BIA, viser at norske bedrifter har mange flere gode prosjekter enn det finnes midler til. Ved forrige utlysning i programmet, kom det inn totalt 342 skisser, 140 innovasjonsprosjekter ble vurdert, og 35 fikk tilslag om støtte, melder NTB.