Sørnett

Blinde ser

Tyske forskere har utviklet en bildebrikke som kan gi blinde syn.

Tyske forskere har utviklet en bildebrikke som kan gi blinde syn.

Tre blinde personer i Tyskland ser nå lyst på livet etter at de ved hjelp av tyske forskere har fått montert elektroniske bildebrikker inn under netthinnen.

Publisert:

Forskning.no skriver på sine nettsider at forskere ved Retina Implant AG har utviklet en bildebrikke på 1500 bildepunkter som de har operert inn under netthinnen til de tre blinde forsøkspersonene. De blinde har etter operasjonen klart å skille mellom ulike gjenstander liggende på et bord, for eksempel mellom gaffel og kniv, eple og banan.

Bildebrikken som er utviklet kan skille mellom syv ulike gråtoner, og har en oppløsning på 38x40 bildepunkter. Dette gir et veldig begrenset syn, med lite skarphet, men kan for den blinde oppleves som natt og dag.

Teknologien kan brukes på personer hvor de lysfølsomme cellene i netthinnen er ødelagt, mens synsnerven stort sett er intakt. Denne tilstanden er årsaken til omkring ni prosent av blindheten i verden, og mange av disse vil trolig kunne dra nytte av denne nye forskningen, skriver forskning.no.

Teknologien er fremdeles under utprøvning, og det er uklart om og når dette vil bli tilgjengelig for blinde flest.