Sørnett

De kjempet, de tapte, de gav oss alt

Bruk dagen: Under sin tale oppfordret Abdullahi Alason alle til å bruke tid til ettertanke. (FOTO: Martine Haug Nysether)

Bruk dagen: Under sin tale oppfordret Abdullahi Alason alle til å bruke tid til ettertanke. (FOTO: Martine Haug Nysether)

Det sentrale budskapet under markeringen av frigjøringsdagen var at vi må huske på det som har hendt. Vi må minnes de som ga sitt liv for vår frihet.

Publisert:

- Det er en selvfølge for de som opplevde 2.verdenskrig å stoppe litt opp på denne dagen. Men det er også viktig for oss andre å bruke denne dagen til ettertanke, sier Arbeiderpartiets Abdullahi Alason i sin tale under markeringen.

Ingen selvfølge
Alason, som selv vokste opp i Somalia, vet hvordan det er å vokse opp i et land uten demokrati. Under dagens tale understrekte han viktigheten av demokrati og selvstendighet.

- Selv om Norge har vært et fritt land siden mai 1945, vet vi at frihet og selvstendighet ikke er noen selvfølge. Også alle vi som tilhører etterkrigsgenerasjonene må delta i kampen for å opprettholde disse verdiene, poengterer politikeren.

Barna er viktig
Markeringen fant sted utenfor Stiftelsen Arkivet, ved minnesmerket til de omkomne soldatene som mistet sitt liv i kampen om Norges frihet. Elever ved Torridal barneskole åpnet markeringen ved å synge "Vi er våren" av Jon Klevland. Etter Abdullahi Alasons tale om frihet og selvstendighet, avlsuttet elevene med "Ja, vi elsker".

[img64595_2RM]

Informasjonsansvarlig ved Stiftelsen Arkivet, Stein Christian Salvesen, mener det er viktig at barna deltar på en dag som denne.
- Du skal tilgi, men ikke glemme. Og du skal kjenne din historie. Det er viktige verdier for Arkivet Stiftelsen, og det er verdier vi har lyst til å videreføre til kommende generasjoner. Dette er andre året vi har involvert barna i markeringen, og det kommer vi til å fortsette med fremover også, sier Salvesen.

- Ikke avhengig av oss
Lasse Laudal (85), som selv var med i motstandsbevegelsen i Tyskland, er litt uenig med Salvesen.
- Barna burde nok vært litt eldre. Gjerne midt i tenårene, svarer krigsveteranen på spørsmål om han tror ungene forstår hva som faktisk skjedde. Han innrømmer likevel at han er imponert over hvor mye de husket.

Laudal synes det er vanskelig å si om frigjøringsdagen fremdeles markeres om 30 år. Han mener selv at det er viktig å huske denne dagen, slik at lignende tilfeller ikke kan skje igjen.
- Det er utfordrende å spå fremtiden. Det er ikke avhengig av oss, men dere, avslutter veteranen med et smil om munnen.