Sørnett

Det er mannen som mister jobben

Tall fra NAV og avdelingsleder i Vest Agder, Per Lund, viser at flere menn mister jobben enn kvinner.

Tall fra NAV og avdelingsleder i Vest Agder, Per Lund, viser at flere menn mister jobben enn kvinner.

Stadig flere menn mister jobben, sammenlignet med kvinner. Slik vil det også fortsette, tror avdelingsleder Per Lund ved NAV i Vest-Agder.

Publisert:

I utgangen av august sto 1.120 menn uten jobb i Kristiansand. Arbeidsledighetstallet blant kvinner var 767 kvinner. I løpet av de siste tolv månedene har 178 menn blitt arbeidsledighet i forhold til kun 47 kvinner.

- Vi ser at yrker som olje-, industri- og byggebransjen sliter, og dette er yrker som ofte sysselsetter menn. Mens i helse- og omsorgstjenesten hvor mange kvinner er ansatt er det mer stabilt, sier Per Lund, avdelingsleder ved NAV i Vest-Agder.

Vil fortsette

Spådommende til Lund er at denne trenden vil fortsette.

- Det ser ut som at de mannsdominerte yrkene vil slite mer også fremover. Samtidig ser vi at innenfor helse- og omsorgstjenester, som har hatt mange deltidsansatte, stadig får flere fulltidsansatte, mener Lund.

Tallene fra Kristiansand skiller seg ikke ut i stor grad fra resten av landet. På landsnivå fantes det i juli 122 000 arbeidsledige. 71 000 av dem var menn, mens 51 000 var kvinner, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

- At det er flere menn som er arbeidsledige enn kvinner er ikke så uvanlig tradisjonelt sett. Det ser vi også på landsbasis. Økningen i det siste har vært tydelig større blant menn enn kvinner i det siste, understreker Erik Haugen, ved SSB, som legger til at det også er flere elementer inne i bildet.

- Ofte er menn ansatt i det private, mens det offentlige er har stor andel av kvinner. For tiden sliter det private markedet, sier Lund

Lund tror at det offentlige markedet kan merke at den private sektoren sliter.

Fakta: Oversikt over arbeidsledige i Kristiansand år for år. Klikk på årstallene for å få opp antall arbeidsledige.

 

 

Kvinner ansatt i august

NAVs oversiktstall viste at 62 tidligere arbeidsledige kvinner har fått seg jobb den siste måneden.

- Arbeidsledigheten er ofte sesongjustert. Før sommeren er det ofte flere folk som er arbeidsledige, mens det går opp mot slutten av sommeren før det igjen går ned sent på høsten, forteller Lund.

Avdelingslederen i NAV ved Vest-Agder er klar på hva som må til for at arbeidsledige skal få seg jobb.

- De må være aktive og søke mye. De fleste får seg jobb etter hvert og finner noe de trives med, sier Lund.

Tidene er forandret blant kravene fra tidligere om å få seg jobb.

- Før var det lurt å studere og få seg utdanning. Nå er mann helt nødt til det nesten, påstår Lund.

Kun en arbeidsledig kvinne i Sirdal

I samtlige 15 kommuner i Vest-Agder er trenden klar. Flere menn er arbeidsledige enn kvinner. Sirdal kommer best ut i fylket. Kun fem personer er registrert som arbeidsledige, fire menn og en kvinne.

Fakta: Oversikt over kommunene i Vest-Agder. Velg kommune ved å klikke på navnet.