Sørnett

Dømt til flere år i fengsel for å gjøre jobben sin

Gao Yu er en av de journalistene i Kina som har blitt fengslet flere ganger ved inntrykk fra staten for å ha lekket statshemmeligheter. Hun har gjennom årene mens hun har sittet i fengsel fått priser som skal hedre hennes journalist arbeid, som skal ha blitt med på å hisse opp den kinesiske stat til senere konklusjoner.

Publisert:

Den kinesiske journalisten Gao Yu ble for første gang arrestert i 1989 for å ha skrevet en artikkel i Hong Kong´s Mirror Monthly. Hun ble omtalt som en trussel mot nasjonen og raskt utplukket som et offer. Hun ble arrestert flere ganger også i fremtiden. Hun ble arrestert i 1993 og dømt i 1994 til 6 år i fengsel for å ha publisert statshemmeligheter. I 2014 ble hu arrestert for en tredje gang og fikk da nye 7 år i fengsel for å ha lekket statshemmeligheter.

 

Kina er kjent for å være skeptiske for journalister og for å sende sikkerhetspolitiet etter de som har en kritisk dekking av Kina. Peter Svaar som var en utenriksjournalist i Kina for NRK nevner at også han hadde urolige opplevelser i løp av tiden hans som journalist i Kina hvor han også utpeker et eksempel hvor sikkerhetspolitiet hadde stukket kjepper i hjulene på deres transportmiddel for å senke dem.

 

Dette fører også til andre utfordringer for kinesiske journalister, som det å bare innhente informasjon i fra innbyggere. Propagandadepartementet og myndighetene var aktivt med på å utsette eller fjerne avtaler med intervju og folk flest var skeptisk for journalister og kamera, spesielt om saken var i sammenheng med staten.

 

Gao Yu som ble flere ganger fengslet klarte alltid å bli løslatt tidligere ved grunn helseproblemer, hun var en av de som heller ville sitte i fengsel en å bli selvsensurert. Og hadde det ikke vært for alder og helse den dag i dag hadde hun nok enda vær en aktiv brikke.

 

Også Peter Sveen sier han nektet å være selvsensurert i Kina på tross av at han risikerte å bli deportert ut av landet. Han sier at han har lært mye av kinesiske journalister, blandt annet deres mot for å krysse part med risikoen av å bli fengslet eller verre for å få sannheten frem.