Sørnett

Erkjente straffeskyld for vold

Tiltalte møtte i dag i Kristiansand Tingrett etter å ha begått vold mot offentlig tjenestemann april i år.

Publisert:

Natt til 3. april 2009 skal den 40 år gamle mannen ha laget bråk ved utestedet Hjørnet i Vestre Strandgate. Mannen var tydelig beruset.  Da politiet kom til stedet opptredde vedkommende svært lite samarbeidsvillig, og politiet måtte bruke makt for å få lagt han i håndjern og transportert han til arresten. Inne på cella sparket tiltalte politiførstebetjent Kenneth Fidjeland i ansiktet.

Jan Are Amundsen, aktor i saken, la frem hendelsesforløpet og belyste overtredelsene som førte til brudd på tre lovparagrafer. Dommer var Erlend Malde.

Husker svært lite

Tiltalte erkjente straffeskyld, og  var svært alvorlig da han inntok vitneboksen.

- Jeg husker at jeg drakk ti bokser øl hjemme og tok siste buss til byen. Etter det har jeg fullstendig blackout. Det neste jeg kan minnes er at jeg våkner opp på politistasjonen dagen etter, sa den opprinnelige nordlendingen.

Han innrømmet at lignende hendelser har oppstått tidligere.

- Det er helt for jævlig. Jeg kan rett og slett ikke gå på byen å drikke.

Lite samarbeidsvillig

Både førstebetjentene Kjell Iveland og Kenneth Fidjeland, samt politistudent Håkon Rike, vitnet i saken. De la alle vekt på at tiltalte hadde vært svært vanskelig å ha med å gjøre.

- Han var vrien og vrang. Sparket hans var hardt og helt klart målrettet, sa Fidjeland.

Tiltalte har tidligere vært dømt fem ganger for blant annet besittelse av narkotika og grovt tyveri.

Straffeutmåling

Aktor så svært alvorlig på lovovertredelsene, og ba retten gjøre det samme. Han mente ubetinget fengsel var det soleklare utgangspunktet.

- Tiltalte har begått hele tre lovbrudd på svært kort tid, sa Amundsen. Jeg minner om at selv om vedkommende var kraftig beruset, skal han dømmes som om han hele tiden var edru.

Aktor la frem forslag om 30 dagers ubetinget fengsel.

Sosial angst

Tiltalte har både psykiske problemer og rusproblemer. For tiden befinner seg i en rehabiliteringssituasjon, noe forsvarer, Ben Fegran, mente var meget viktig at ble tatt hensyn til.

- Min klient har sosial angst. Et fengselsopphold vil kunne oppleves som en dobbel straff, sa Fegran.

Han viste til lignende saker der slike formildende omstendigheter hadde ført til ubetinget fengsel. Avslutningsvis ba han retten om å gi sin klient samfunnsstraff.

Dommen vil bli lagt frem 12. november.