Sørnett

Flere flyktninger i jobb

Peter Stranger. Foto: Kristiansand kommune

Peter Stranger. Foto: Kristiansand kommune

Flere flyktninger kommer i jobb i Kristiansand enn ellers i landet. Dette i følge en rapport fra Statistisk Sentralbyrå.

Publisert:

- Vi er kjempefornøyd. Det viser at Sørlandet ikke er så ekskluderende som noen kanskje tror. Jobb er den viktigste måten å integrere på. Det gir økt selvrespekt, du blir forbilder for dine barn og det øker sjansen for å delta i den offentlige debatt. Sier leder for flyktningetjenesten i Kristiansand, Petter Stranger.

Det er Statistisk Sentralbyrå som legger frem tallene i rapporten. Den viser at flyktninger fra flere land i større grad har jobb i Kristiansand enn landsgjennomsnittet.

- Det er flere årsaker til det. Vi er flinke til å få innvandrere i norskopplæring, har gode introduksjonsprogrammer og har blitt flinke til å gjøre dette på et tidlig stadie.

Rollemodeller

Som en del av integreringen ser Stranger på det å ha gode rollemodeller som ekstremt viktig. Enten det gjelder naboen som har fått seg jobb, eller en politiker fra hjemlandet.

- Det å ha noen å se opp til enten det er til foreldre eller personer i det offentlige rom, er med på å gjøre at innvandrere føler de har noen som taler deres sak. Faisal Aligas, politiker i Arbeiderpartiet er et godt eksempel på det.

Problemland

Men det er fortsatt innvandrere fra enkelte land som har problemer med å komme i arbeid.

-Somaliere kommer fra et land omtrent blottet for offentlig skattesystem og mange kan ikke skrive sitt eget morsmål en gang.  Derfor står vi ovenfor noen utfordringer. I tillegg kom de fleste somaliere til Kristiansand for rundt to år siden. Det tar ofte litt lenger tid enn dette for å bli integrert.

[sniplet faktaboks]