Sørnett

Flest abort-nei på Sørlandet

FLEST NEI: Sørlandet sykehus HF i Kristiansand er et av flere sykehus på Sørlandet, landsdelen der flest sier benytter reservasjonsretten. Foto: Arkiv

FLEST NEI: Sørlandet sykehus HF i Kristiansand er et av flere sykehus på Sørlandet, landsdelen der flest sier benytter reservasjonsretten. Foto: Arkiv

Ny statistikk viser at det var flest sykeshusansatte på Sørlandet som benyttet reservasjonsretten.

Publisert:

Ifølge abortloven fra 1975 har alle kvinner lov til å ta abort, men loven inneholder også en reservasjonsrett. Den gjør at helsepersonell kan reservere seg mot å utføre eller assistere en abort. Retten kom i stand på grunn av sykehusansattes mulighet til å si nei av samvittighetsmessige årsaker. For første gang på 18 år har helsemyndighetene undersøkt hvor mange leger, sykepleiere og jordmødre som har brukt retten.

Statistikken som helsemyndighetene har frigitt viser at det på landsbasis er 186 ansatte som har sagt nei til å utføre eller assistere en abort. Sørlandet sykehus har flest av disse ansatte, med 37 ansatte som har reservert seg. Sørlandet går gjerne under karakteristikken "Bibebeltet", og overlege ved Kvinneklinikken i Kristiansand, Bente Maltby, tror det har en religiøs sammenheng.

– Det er mer enn på andre sykehus. Vi har en mye større andel av abortmotstandere her enn ellers i landet, og det tror jeg bunner i en religiøs oppfatning, sier hun til NRK.

- Hvis det er av religiøs overbevisning, har jeg problemer med å se at ansatte må utføre noe de føler er problematisk, eller noe som er helt imot deres etiske overbevisning, legger hun til.

Mens det var 37 ansatte på Sørlandet sykehus som brukte reservasjonsretten, følger Helse Møre og Romsdal (32) og Helse Stavanger (23) bak på reservasjonstoppen. Helse Fonna og Helse Finnmark er det ingen tilfeller av brukt reservasjonsrett.

Sørlandet sykeshus HF har større avdelinger i Arendal, Kristiansand og Flekkefjord.