Sørnett

Godt år for laksefiske

Foto: Sørnett arkiv

Foto: Sørnett arkiv

Det har vært et godt år for laksefiskerne på Sørlandet. Større fisk har dratt fiskere til elvene på sørlandet og Otra.

Publisert:

Det har vært store fremskritt siden det på 1970-tallet ikke var laks i elvene rundt Kristiansand. Siden den tid er det gjort flere grep for å få opp igjen bestanden.

Sekretær i Otra Laxefiskelag Harald Endresen forteller at omlegging av rør, mer nedbør og kalking av elvene har gjort leveforholdene til laksen bedre.

- Grepene som er gjort har gjort elvene attraktive for fisken. Laksen vandrer opp fra havet for å gyte om våren, og blir der til slutten av sommeren, forteller Endresen.

I en lang årrekke var Otra sterkt forurenset og og nærmest livløs. Det var som følge av kloakutslipp og forurensning fra industrien. Til forskjell er nå Otra en rik fiskeelv med veldig godt grunnlag for dyreliv.

Stor interesse i sommer

Det har vært stor pågang i elvene rundt Kristiansand i sommer. Årskortene gikk unna få dager etter at de ble lagt ut 1.juni.

- Det har blitt tatt færre fisk, men de som er tatt er mye større enn tidligere. Den største som ble tatt i sommer veide 20 kg.

Det er i følge fangstrapporten fra scantura.no den største som er tatt de siste 5 årene. Harald Endresen forklarer den større fisken med at det har med forholdene i vannstanden å gjøre.

- Det har vært mye nedbør i sommer. Dette fører til at fisken vandrer mye mer i de mindre vassdragene, og sprer seg over større områder.

Ifjor ble det tatt 6868 kg laks. I år ble det tatt 6755 kr, og da mangler det en uke i regningen.

Det er Direktoratet for naturvern som bestemmer hvor mange årskort som skal selges. I tillegg er det de som bestemmer hvor mye fisk som skal kunne tas, utifra gytebestanden. Dette regnes ut fra hvor mye fisk som går opp i elven og gyter.

[img47046_2RM]

Under kan du se da Sørnett var med på åpningen av laksesirkuset tideligere i sommer.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=V3Qo0PB7tuA[/youtube]