Sørnett

Jentegruppe fra Vågsbygd ble norgesmestre

De nye norgesmesterne i grønt entreprenørskap går andre året på videregående. Foto: UE Norge

De nye norgesmesterne i grønt entreprenørskap går andre året på videregående. Foto: UE Norge

Elever ved Vågsbygd videregående skole vant både innovasjonskonkurransen og publikumsprisen under årets landskonkurranse i ungt entreprenørskap i Trondheim.

Publisert:

– Juryen er imponert over hvordan vinnergruppen har tenkt helhetlig. Ikke bare vil de løse et miljøproblem; de setter klima og miljø i en større sammenheng og gjør problemer til muligheter, sier Audhild Kvam, markedsdirektør i Enova SF, da hun delte ut prisen til den engasjerte jentegjengen fra Kristiansand.

Prosjektet Energi for framtiden er et samarbeid mellom Enova og Ungt Entreprenørskap.

Det var ingen enkel oppgave

Under produksjonen av ferromangan blir det produsert varme og CO2. Deltakernes oppgave var å finne en måte å utnytte dette på i produksjonen. Elevene fra Vågsbygd foreslår å utnytte varmeenergi og karbondioksid fra anlegget til lokal matproduksjon. Dette vil føre til økt verdiskaping under produksjonen av materialet.

[faktaboks]

– Dette har vært veldig engasjerende og lærerikt. Oppgaven var vanskelig, men vi synes det var spennende å få en skikkelig utfordring. Dette var gøy!, sier Frida Føreland, talsperson for vinnergruppa i en pressemelding.

Mange var med i konkurransen

Alle finalistene som deltok i konkurransen hadde tidligere kvalifisert seg lokalt, før de kom videre til norgesmesterskapet. 4.300 elever i videregående opplæring fra rundt om i landet var med i konkurransen som omhandlet energi og klimautslipp.

Vinnergruppa fra Kristiansand kommune kaller seg Fremtidens bygd. De fem jentene kan nå dra hjem med tittelen Norgesmester i grønt entreprenørskap. På andreplass i konkurransen kom gruppa fra Fredrik II videregående skole i Fredrikstad, og på tredjeplass kom gruppa Strinda videregående skole i Trondheim.

Se intervjuet med vinnerne her:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=TMjXyP5gEJc[/youtube]