Sørnett

Klar tale fra de amerikanske studentene ved UiA

Brody Larson er en av fem utvekslingsstudenter fra USA. Foto: Mats Tertnes

Brody Larson er en av fem utvekslingsstudenter fra USA. Foto: Mats Tertnes

Onsdag morgen, norsk tid, fikk USA en ny president. Den rike forretningsmannen Donald Trump gikk noe overraskende av med seieren, noe de amerikanske utvekslingsstudentene ved UiA ikke var særlig begeistret for.

Publisert:

[youtube]https://youtu.be/vSbBmuSR7uE[/youtube]

- Da jeg våknet opp på morgenen begynte jeg først å le, og prøvde umiddelbart finne ut hvordan dette kunne skje, sier Brody Larson.

Internasjonal Business studenten Brody Larson er en av fem utvekslingsstudenter som studerer ved Universitetet i Agder dette semesteret. Han hadde Hillary Clinton som sin favoritt av de to som sto igjen som Presidentkandidat for USA, og tviler sterkt på at Trump vil bli en god President. Om han hadde fått velge fra øverste hylle selv, hadde han nok gitt sin stemme til Bernie Sanders.

- Jeg er med enig med hans meninger, og han har vært i politikken mye lengre enn de to kandidatene som satt igjen til slutt, sier han.

Brody Larson har fulgt god med på debattene i forkant av valget, og hadde funnet sin favoritt. Men siden han nå bor i Kristiansand for et semester fikk han ikke stemt. Han var for sent ute for fristen, men skulle gjerne ha stemt.

Det ble som det ble

Marisa Peterson er en av de andre studentene fra USA. Hun husket stemmefristen for de som ikke oppholder seg i USA på valgdagen, og hadde også håpet av Hilary Clinton skulle bli deres neste President.

[img152595_2RS]

- Da jeg så at Trump hadde blitt valg, fikk jeg hjerte i halsen. Det ble et lite øyeblikk der at jeg følte meg både nervøs og frykt, men nå er det bare en kjip følelse. Det ble som det ble, jeg kan ikke gjøre annet enn å stemme, sier hun med et oppgitt smil.

Marisa ser på seg selv som republikaner, men har de siste tre valgene stemt på den demokratiske kandidaten. Denne gangen følte hun at hun stemte på den som minst farlig for landet. Hun utdyper at hun ikke mener at noen av kandidatene er veldig kvalifisert til å lede landet fra det ovale kontoret etter alle skandalene som har kommet frem under valgkampen.

- Jeg måtte bare stemme på den jeg mente var den beste av de to, sier hun litt oppgitt.

Som en av få amerikanere på Universitetet i Agder har hun fått mange henvendelser av andre studenter i ukene før valget om hvordan amerikanere kunne sitte igjen med to så upopulære kandidater. På en måte har hun vært litt flau over at det ble ble to kontroversielle kandidater. Hun utdyper at hun mente at det var mange dårlige kandidater som var med på nominasjonsvalgene, men hadde en liten knapp på John Casick.

Skapt uvenner 

Valget i USA har splittet mange, og det har også Marisa følt på i timene etter valget. Hun forteller at på Facebook er det mange krangler om valgresultatet.

- Jeg kjenner at folk har blitt uvenner med folk på Facebook bare på grunn av dette valget, sier hun.

Trump holdt sin første tale etter valget ut på morgenen, norsk tid. Da uttalte han at nå som valget er over, er det tid for å samle folket sammen igjen som et forent folk. Marisa sier at det er vanskelig å tro på dette.

- Demokratene og republikanerne kommer alltid til å se forskjellig på mange ting. Men etter å ha hørt på Trump og alt han har sagt i valgkampen, er det vanskelig å se at han skal kunne samle folket, sier hun.

Valgvake på Østsia

[img152595_3LM]

Gjennom hele valgnatten var Østsia åpen for alle som var interessert i å følge med på valget. Det var mange som satt rundt bordene de første timene, men utover natten og søvnen kom krypende ble det færre og færre utover morgenkvisten.

[img152595_4RS]

Øyvind Mjøs studerer statsvitenskap ved UiA og fulgte spente med på valget i Østsia sine lokaler. Ha påpeker at valget i USA har stor innflytelse på resten av verden, og er svært spent på hvilken retning USA vil gå. Han hadde et håp om at det var Clinton som skulle gå av med en historisk seier, men midt på natten er det fortsatt svært jevnt mellom kandidatene.

- Ingen av de to er de mest populære kandidatene som partiene har hatt, akkurat, men med Hillary ved man på en måte hva man får og hun er godt forberedt på å være president. Med Trump vet man ikke hva man får, han har jo ingen politisk erfaring, sier han.

Arne Bastian Vik er en av de som er med på å arrangere valgvaken på Østsia. For anledningen hadde han kledd seg i dress og med en ironisk Trump caps.

- Jeg holder nok mest med Clinton, denne er tross alt "made in China" så capsen er jo ironisk ment, flirer han.

Han påpeker at oppmøtet på valgvaken har mye med at det har vært en veldig spesiell valgkamp.

[img152595_5RM]