Sørnett

Nesten tom tiggerkopp i sprengkulda

LANGE DAGER: Mirabella (30) er en av få tiggere som er å finne i Markens disse dager. Foto: Siri Stensland

LANGE DAGER: Mirabella (30) er en av få tiggere som er å finne i Markens disse dager. Foto: Siri Stensland

Tiggerne på Markensgate sliter i vinterkulda. De som sitter med sine tomme kaffekrus opplever slitasje og helseproblemer.

Publisert:

I dag kryper temperaturen i Kristiansands hovedgate under to minus. Mens folk hutrer seg fra butikk til butikk sitter noen få tiggere på gata. Men denne ”jobben” er en stor helsebelastning.

– Å sitte ute i denne kulden hele dagen sliter selvfølgelig på kroppen. Man blir utmattet og kald av å sitte slik, og mange får blant annet urinveisinfeksjon, forteller Kari Klingsheim, leder for Frelsesarmeens velferdssenter. Hun er den i Kristiansand som kjenner romfolk-tiggerne best.

Tomme gater
Klingsheim forteller at per dags dato er det ca. åtte til ti tiggere å finne i Kristiansand sentrum.

– Det lave antallet skyldes først og fremst at mange drar hjem for å være med barna i juleferien, utdyper Klingsheim.

Mirabella er en av få tiggere som sitter i Markens denne kalde januardagen. Det er ikke til å unngå at hun fryser veldig, til tross for de fem lagene med gensere som hun har tatt på seg.

– Jeg må ha på meg alle klærne jeg eier, og som du ser – jeg fryser likevel, forteller hun, og knytter et av skjerfene tettere om halsen.

Den 30 år gamle romkvinnen har tilbrakt åtte vintre i Kristiansand. Hjemme i Romania sitter ektemannen og deres tre barn.

– Det er alt for mye rasisme i Romania, noe som gjør det problematisk for familien min å tjene penger. Det norske folk er hjelpsomme og vennlige, og det er nesten ikke noe rasisme her, utdyper Mirabella.

Tomt tiggerkrus
Men selv om alle de forbipasserende ser den frosne tiggeren, er det få som stanser opp for å legge penger i det brune pappkruset.

– I dag har jeg fått totalt 20 kr. Det er ikke mye å skryte av, men det er iallfall nok til å kunne sove inne, forteller Mirabella, som er en av tiggerne som benytter seg av Frelsesarmeens og Kirkens Bymisjons nød-overnattingstilbud på Kongensgate skole.

Det koster femten kroner per natt å overnatte på Kongensgate skole.

Takknemlig
 – Jeg setter stor pris på muligheten til å sove inne. Alternativet ville vært å sove under Vestervei-broen, avslutter rumenske Mirabella – mens hun drar jakka godt over ørene.