Sørnett

Nok en koronapreget barnefilmfestival

Foto: Sander Netland Bergum

Foto: Sander Netland Bergum

Denne uken er det barnas byuke i Kristiansand, noe som betyr tiden for årets Barnefilmfestival. Den blir i likhet med fjorårets festival noe annerledes enn hva arrangørene hadde håpet på, men i år kan deler av den endelig bli fysisk igjen.

Publisert:

Gjennom de siste 24 årene har det vært barnefilmfestival i Kristiansand. Festivalen ble dannet grunnet mangel på fokus på barnefilm, og det manglet tilbud for barn i den grad de voksne har. Det var viktig å lage filmer med kvalitet, og et innhold som barna fortjener. Festivalen gir også barn og unge en mulighet til å treffes å være sosial med andre i deres aldersgruppe.

[img220538_2LS]

Grunnet pandemien vi står ovenfor har det ikke vært like enkelt å arrangere en fysisk festival slik som de tidligere årene. Daglig leder Stina Ask Mikkelsen forteller om noen av utfordringene de har hatt, men også hvordan de har løst det på en best mulig måte.

- I starten var jeg veldig skeptisk til å gjennomføre en digital filmfestival. Essensen er at vi skal skape en fellesskap møteplass hvor man kan få kvalitetsunderholding.

[img220538_3RM]

Koronapandemien satt sitt preg over verden i fjor, og mange barn og unge ble isolert hjemme, og fikk ikke være like sosial som de pleide å være. Mikkelsen begynte å tenke på hvilke måter de kunne nå barna på, når alle var innestengt. Løsningen ble prosjektet som de har kalt "innestengt". Her ble barn oppfordret til å sende inn tegninger, dagboknotater, dikt og videoklipp over de ulike hverdagene. Prosjektet ble lansert lørdag 24. april, og står på øvre torv i Kristiansand.

I år forteller Mikkelsen at hun er godt fornøyd med å kunne fortelle at hele 14 filmer blir vist fysisk på kino denne uken, selv i en vanskelig periode. Hun kan også fortelle om en helt ny film som hun har gledet seg til å vise og hvordan filmen blir mottatt.

Verdenspremiere 

Barnefilmfestivalen importere egne filmer som aldri hadde blitt vist i Norge ellers. De invitere i tillegg filmregissører og filmskapere slik at barna kan snakke med de og stille de spørsmålene til lurer på i forhold til filmen.

[img220538_4LS]

Denne uken var det verdenspremiere på dokumentarfilmen Bortebane. Filmen passer både barn og unge og familier. Her følger man 5 ungdommer fra hele verden, på veien til Norway cup 2019. Den tar for seg de ulike familiesituasjonen, hvordan noen av ungdommene spiller for "liv og død", og noen bare for gøy og vil treffe gutter og jenter for å flørte.

Medmenneske og det å være ungdom er noen av hovedtemaene i filmen. Mikkelsen selv syns det er en veldig fin film, og legger til at hun er veldig spent på hvordan den blir mottatt av publikummet.

Filmen hadde verdenspremiere tirsdag denne uken, og vises igjen som en avslutning på filmfestivalen på søndag.

Vi har vært å snakket med noen familier som har vært fysisk på kino, og hørt hva de syns om filmen og hvordan festivalen har vært så langt.

[audio mp3="https://sornett.no/wp_snt/wp-content/uploads/2021/04/Radiointervjuer-new_5-1.mp3"][/audio]