Sørnett

Ny GIV for bedre gjennomstrømming

Georg Inge Torkildsen er fornøyd med jobben på Session. Foto: Olga Gøril Vik

Georg Inge Torkildsen er fornøyd med jobben på Session. Foto: Olga Gøril Vik

Prosjektet Ny GIV skal bidra til at unge gjennomfører videregående opplæring. Georg Inge Torkildsen sluttet fordi han ikke fikk tilfredsstillende lærlingplass.

Publisert:

Regjeringen har satt i verk tiltak for å bedre gjennomføringen av videregående opplæring. Prosjektet har fått navnet Ny GIV (Gjennomføring i videregående opplæring). Ifølge SSB har 68 prosent av de som begynner på videregående utdanning gjennomført med full studiekompetanse eller yrkeskompetanse i løpet av fem år. På yrkesfag gjennomfører bare 55 prosent.

Georg Inge Torkildsen (20) sluttet på tømrerlinja ved Tangen videregående skole etter to år fordi han ikke fikk tilfredsstillende praksisplass.

- Jeg snakket med flere, men fikk ikke lærlingplass der jeg ønsket. Skolen fant en lærlingplass på et snekkerverksted en times reis unna. Jeg hadde jobb som telefonselger ved siden av skolen, og valget falt da på selgerjobben på fulltid foran tømrerutdanningen.

Angrer litt

Blant unge mellom 20 og 24 år som ikke fullfører videregående opplæring, står 19 prosent utenfor både utdanning og arbeid, mot 5 prosent i samme aldersgruppe som har gjennomført. Georg Inge Torkildsen er fornøyd med jobben han har hatt det siste året i brettsportbutikken Session. Han tror ikke han kommer til å sette seg på skolebenken igjen, selv om det frister litt nå som mange av vennene hans har reist bort for å studere.

- Jeg angrer ikke på at jeg droppet lærlingplassen, men jeg angrer kanskje litt på at jeg ikke tok påbygg sånn at jeg kunne studert. Det er jo ikke for sent å gjøre det om jeg finner noe jeg vil studere.

Ifølge Kunnskapsdepartementet har forskere kommet frem til at gevinsten kan bli på 5,4 milliarder kroner årlig dersom andelen av et kull som gjennomfører videregående opplæring øker fra 70 til 80 prosent.

Ny GIV

I det nye statsbudsjettet er det foreslått en bevilgning på 175 millioner kroner i 2011 til prosjektet "Ny GIV". Dette er et samarbeid mellom Kunnskapsdepartementet, fylkeskommunene og KS der en skal komme frem til et felles tiltak mot frafall i den videregående skolen. Hovedvekten skal ligge på økt kvalitet på ungdomstrinnet, bedre tilrettelegging for overgangen fra ungdomsskole til videregående skole og sterkere yrkesretting av videregående opplæring.

Satsingen vil pågå fram til 2013.