Sørnett

Alkohol er mest kreftfremkallende i nordiske land

Både alkohol og røyk er viktige risikofaktorer til kreft (foto: pxfuel.com).

Både alkohol og røyk er viktige risikofaktorer til kreft (foto: pxfuel.com).

I går var den internasjonale kreftdagen, og i den forbindelse har Verdens helseorganisasjon (WHO) sluppet en rapport som viser hva som er mest kreftfremkallende i hvilke land. Isolert sett scorer alkohol høyest i de nordiske landene.

Publisert:

I de nordiske landene har alkohol tatt et stort steg frem på listen over mest kreftfremkallende stoffer. Rapporten viser at alkohol er en av hovedfaktorene til kreft i land som USA, Storbritannia, Australia, Frankrike, i tillegg til de nordiske landene.

– Alkohol er en viktig risikofaktor når det gjelder kreft, men røyk er fortsatt den enkeltfaktoren som forårsaker aller mest kreft, opplyser kommunikasjonsansvarlig Elisabeth Jakobsen i Kreftregisteret til NTB.

Inntak av alkohol øker risikoen for mange kreftformer. Det er den totale mengden alkohol som teller, ikke hva slags alkohol i form av for eksempel sprit, øl eller vin. For å redusere kreftrisiko, bør man kutte ned på alkohol. Desto lavere alkoholforbruk, desto lavere risiko for å få kreft.

Røyk topper fortsatt listen

Rapporten forteller at røyk er årsak til 22 prosent av all kreft i Norge, i motsetning til alkohol som står for 5,1 prosent av krefttilfellene. Det vil si at røyk står for ca. 7000 krefttilfeller i året, mens alkohol står for ca. 1700 tilfeller.

– Selv om det nå er langt færre røykere i befolkningen enn det var et par tiår tilbake, er det fortsatt mange som har en lang og tung røykehistorikk, ikke minst i den eldre delen av befolkningen. Her blir det en betydelig andel krefttilfeller også i årene vi har foran oss, sier Jakobsen.

Tiltak

Kreftforeningen har laget en liste for tiltak for å forhindre kreft. I denne listen står det blant annet at det er viktig å unngå tobakk, ha et sunt og variert kosthold med en aktiv hverdag. I tillegg til dette, burde man kutte ned på alkoholforbruket. Kontakt en lege ved unormal forandring av kroppen. Resten av listen kan du se her.