Sørnett

Betonglodd skaper problemer for rekefiskere

Lennart Danielsen håper på en rask løsning i hvalsenkingssaken. Foto: Adrian Pizarro

Lennart Danielsen håper på en rask løsning i hvalsenkingssaken. Foto: Adrian Pizarro

Loddet som senket en vågehval i fjor skaper problemer for lokale rekefiskere mellom Søgne og Mandal. Nå mener fiskere og politikere at det har tatt for lang tid å fikse problemet.

Publisert:

Rekefisker og styremedlem i Fiskerlaget Sør, Lennart Danielsen, har siden juni prøvd å få loddet vågehvalen er senket med fjernet fra trålerennen de bruker.

På spørsmål om hvem som er skyldig, er Danielsen klar:

- Det er Kystvakten som har gjort en tabbe, og det sa jeg til de. Det er lov å gjøre feil, men det er og lov å rydde opp igjen og komme med penger på bordet.

Kunne det vært gjort på en annen måte?

- Ja. Hadde de gjort jobben sin, så hadde de lagt den en plass der den ikke lå i veien for noen. Det er snakk om 3-400 meter, så hadde den ikke vært noe problem. Skipperen om bord har alle tilgjengelige data og kan gå inn å se hvor vi tråler. Det har de tydeligvis ikke gjort, for hadde de sett at det er der vi tråler, hadde de ikke dumpet hvalen der forteller Danielsen.

Samarbeidsvilje mellom kommunene

[img187013_2LF]

Ordfører i Mandal kommune, Alf Erik Andersen (FrP), forteller at han er i dialog med ordfører i Søgne kommune, Astrid Margrethe Hilde (AP). De satte seg ned i fjor sommer med sine respektive rådmenn.

- Vi har to måter å løse dette på. Enten kan vi skrive brev til departementer og direktorater som fungerer som "eier" for de som har utført oppdraget, Kystvakten, i håp om at de skal rydde opp. Eller vi kan prøve å løse det lokalt. Det er ofte det raskeste og enkleste, sier ordføreren.

Konsekvensene kan være miljøskadelige

Det er ikke hvalen som er hovedproblemet. Som alt annet organisk vil den forvitre, men loddet er laget av betong og ligger i veien.

- Loddet vil føre til at tråleposer hekter seg fast, og hvis først én hekter seg fast vil det føre til forurensning siden dette vil flyte opp og flyte i land og ellers rundt i havet, legger Andersen til.

KNM Helge Ingstad

Fiskerioffiser i Seksjon for ressurskontroll, Johnny Høgseth forteller at de er i dialog med Lennart Danielsen om samarbeid samtidig som Danielsen jobber opp mot private aktører.

- En av utfordringene Kystvakten har hatt i denne perioden, er fregatt-forliset tidligere i vinter, sier Høgseth.

8. november gikk KNM Helge Ingstad på grunn, og i den forbindelse måtte mye av Kystvaktens undervannsutstyr flyttes til ulykkesstedet. I tillegg har det vært utfordrende vær på det aktuelle området.

- Vi får krangle om pengene etterpå

Danielsen håper nå at loddet kan fjernes i løpet av de to neste ukene.

- Vi har fått klarsignal fra Andersen til å hente inn priser og prøve å få dette på plass. Dette må vi bare fikse sa han. Vi får krangle om pengene etterpå, avslutter Danielsen.