Sørnett

Byttemarked for småbarnsforeldre

Arrangement ansvarlig Ingvild Kaupang Stallemo. Foto: Miranda Rom Rysstad

Arrangement ansvarlig Ingvild Kaupang Stallemo. Foto: Miranda Rom Rysstad

På en ellers regnfull tirsdag er inngangen på Spiregården fylt med barneklær og leker, rolig musikk og en behagelig atmosfære. Barnevogner er parkert og småbarnsforeldre gjør seg klare til byttemarked.

Publisert:

Arrangementansvarlig Ingvild Kaupang Stallemo, forteller at dette er første byttemarked for småbarnsforeldre etter pandemien. 

Konseptet er godt etablert på Spiregården. Arrangementet “Sip&Swap” har et liknende tilbud for voksne, bare med noe godt i glasset.

-Jeg ble mamma i 2020 og merka hvor dyrt det var med nye barneklær fordi de vokser veldig fort ut av det. Det beste miljøtiltaket vi kan gjøre er å kutte ned forbruket vårt, og bytting av klær som har blitt brukt et par ganger er jo det beste vi kan gjøre, forteller Kaupang Stallemo.

Spiregården er en vegansk og plantebasert restaurant og står for bærekraft og miljøvennlige løsninger. Miljøtiltak som byttemarked reduserer klesindustrien sitt enorme utslipp og Ingvild sier det er flere grunner til å kjøpe eller bytte brukt.

-Jo oftere klærne er vasket, jo mindre kjemikalier er det. Kjøper du nytt tøy er det anbefalt at du vasker klærne før de brukes, men kjøper vi brukt er det allerede vasket. Hvis foreldre synes det er ekkelt å kjøpe brukt, er det faktisk det motsatte. En baby vokser veldig fort, så det er begrenset hvor mange ganger det plagget er brukt.

[img232616_2LM]

Ønsker å videreføre verdien om å kjøpe brukt 

Deltaker på byttemarkedet Michelle Aaen Ovesen fra Danmark er godt vant med bruktmarkeder og ønsker å videreføre disse verdiene til sitt kommende barn som kommer i september. 

-Det er ikke naturlig for meg å kjøpe nye klær fordi det er altfor dyrt sammenlignet med nye klær. Jeg har tenkt at det kan være en utfordring å få barna mine til å kjøpe brukte klær hvis de blir påvirket av venner og vil kjøpe nye klær, men det er jo mitt DNA, så en del påvirkning har jeg jo på barna mine, forteller Michelle.

[img232616_3RM]

Skepsisen til brukte klær er noe som opptar mange og til de kommer Michelle med en oppfordring.

-Gå inn med et åpent sinn! Ikke ha en forestilling om hva du skal komme ut med, fordi det er ofte bare en størrelse. Det er en tanke som mange kanskje må få ut av hodet. Du kan ikke forvente noe. Hvis du ikke finner jeansen du ville ha denne gangen, så kanskje dukker den opp neste gang!

[faktaboks]

Sparer til neste generasjon

[img232616_4RM]

Simi-Ann Solaas skal bli mor og sier at det hun har kjøpt som er nytt, skal hun spare slik at barnet kan få det selv og etter hvert gi til sitt eget. 

- Jeg tenker at ungen kan være stolt av å gå i brukte klær. Dessuten skal vi gjøre andre tiltak for miljøet, som å ta buss, da ser du barnet hele tiden og får kanskje en annen kontakt enn om barnet hadde sittet alene i baksetet. 

Neste byttemarked for småbarnsforeldre er 31.mai på Spiregården og “Sip&Swap” for voksne er 19.juni.