Sørnett

- Det er viktig at en del av kulturen kommer ut til barn i tidlig alder

GODT SPILT: "Piloten" (t.v) spilt av Ulrik Waarli Grimstad og Marius Christoffer Karlsrud. FOTO: Pernille Stene

GODT SPILT: "Piloten" (t.v) spilt av Ulrik Waarli Grimstad og Marius Christoffer Karlsrud. FOTO: Pernille Stene

På skoler over hele landet kommer Den kulturelle skolesekken for å spre kulturglede til barn i grunnskolen. Forestillingen i går falt i smak hos barna på Dvergsnes skole i Kristiansand.

Publisert:

- Barn er et veldig ærlig publikum, så du får umiddelbar tilbakemelding, sier Jon Emil Nielsen, en av skuespillerne i "Den lille prinsen".

-Hvis ikke de liker det du holder på med, så viser de det ganske greit. Denne forestillingen der imot, tror jeg både engasjerer og beveger barna, så denne er det kjempedeilig å reise rundt med. Det virket i hvert fall som at barna var fornøyde og engasjerte i dag, og det gjør det veldig gøy å holde på med det vi gjør, forteller Nielsen.

Den kulturelle skolesekken

Den kulturelle skolesekken er en nasjonal satsing som skal bidra til at alle skoleelever i Norge får møte profesjonell kunst og kultur av alle slag. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Kulturdepartementet og Kunnskapsdepartementet, og tanken bak ordningen er at elevene og skolene skal få mulighet til å oppleve og utvikle forståelse for profesjonell kunst- og kulturuttrykk av alle slag.

Noe av det elevene får muligheten til å oppleve er scenekunst, visuell kunst, musikk, film, litteratur og kulturarv. Den kulturelle skolesekken har vært en del av regjeringen sin kulturpolitiske satsing for grunnskolen siden 2001, også i Vest-Agder. En av skolene i Kristiansand som fikk besøk av Den kulturelle skolesekken i går, var Dvergsnes skole. Både 4. og 5. klasse samlet seg i et stort telt, hvor det var duket for «Den lille prinsen».

Den lille prinsen

«Den Lille Prinsen» er en familieforestilling basert på den verdensberømte boken med sammen navn av den franske piloten, illustratøren og forfatteren Antoine de Saint-Exupéry. Teaterversjonen av Den Lille Prinsen inviterer barna inn i et magisk univers, hvor lek møter refleksjon rundt noen av de temaene som opptar barna mest, nemlig vennskap, glede, tap, savn - og hva det vil si å bli voksen.

Hovedkarakterene i skuespillet er prinsen, som blir spilt av Lars Emil Nielsen, og piloten, som blir spilt av Ulrik Waarlie Grimstad. Lars Emil Nielsen mener at Den kulturelle skolesekken er viktig for barn i grunnskolen.

- Det som er aller viktigst med Den kulturelle skolesekken, er at kulturen kommer ut til barna uansett hvor i landet du bor. Du får tilbudet om å oppleve teater og konserter, og sånne ting som kanskje ikke er så tilgjengelig lenger ute i distriktene, sier Nielsen.

Lærer barna om vennskap

- Jeg synes nesten det er litt vanskelig å svare på hva det handler om, ler Nielsen. Boka er en filosofisk barnebok som jeg nesten syns passer bedre for voksne, for den er ganske komplisert å lese. Vi har plukka ut litt av det vi synes er essensen av det, og vi tenker at den handler litt om vennskap, og det å ta vare på hverandre og å ha ansvar for hverandre, og forskjellige relasjoner.

Lars Emil Nielsen og crewet reiser rundt på alle skolene i Vest-Agder, samt mange i Aust-Agder, og er klare for en litt hektisk periode.

- Vi spiller totalt 240 forestillinger. Nå er vi halvveis, og vi spilte faktisk nummer 120 i dag, avslutter Nielsen.

Viktig for skolen

[img188034_2LS]

Sylvi L. Eriksen er faglærer ved Dvergsnes skole, og hun er også enig i at Den kulturelle skolesekken er viktig for skolen.

- Det gir alle barn muligheter til å være på konserter og forestillinger, og det er ikke sikkert alle elevene opplever slikt på fritiden. Det gir gode og samlende opplevelser, og vi har vært så fornøyde med alt som har kommet fra Den kulturelle skolesekken.

Eriksen forteller at de jevnlig får besøk av Den kulturelle skolesekken.

- Det varierer litt med hvor ofte det kommer noen til skolen. Noen av oppleggene foregår også på andre steder, som for eksempel på kunstmuseet, men med alt så får vi kanskje 7-8 ulike tilbud i året.