Sørnett

Du store alpakka!

Det ble stor begeistring for alpakkabesøket. Foto: Miranda Rom Rysstad.

Det ble stor begeistring for alpakkabesøket. Foto: Miranda Rom Rysstad.

På Steinerskolen i Kristiansand er det vårmarked denne lørdagen. En av aktivitetene er spesielt populær, nemlig: klapp og kosing med alpakkaene Qudu og Filo fra Jegersberg gård. Besøket vekker sterke følelser hos store og små.

Publisert:

Markedssjef for vårmarkedet Elisabeth Romberg forteller at hun oppdaget alpakkaene på Instagram og sendte en melding til Jegersberg gård. Heldigvis takket alpakkaene ja.

- De har spasert hit, for Jegersberg er jo rett her oppe! Vi håper de vil komme på besøk til neste år, så derfor er det viktig at alle får en god opplevelse, inkludert alpakkaene, sier Elisabeth. 

Vikar rektor Guro Wasland, forteller at Steinerskolen stadig går turer forbi Jegersberg gård og at det var hyggelig å få dem ned til skolen. 

- Nå kan barna ta på dem og kjenne hvordan en alpakka kjennes ut. Det er mange steinerskoler som har dyr på skolen, men det har vi dessverre ikke her hos oss i Kristiansand. 

[img233646_2LM]

Køen fyller seg opp for både store og små ønsker å klappe det eksotiske dyret. Personellet fra Jegersberg instruerer barna til å klappe på kroppen og halsen, ikke på hodet, det liker ikke alpakkaene. Lærling på Jegersberg Elisabeth Berge Hansen forteller mer om alpakkaen.

- Den er i familie med kameler og stammer fra Sør-Amerika. Dyret kan bli opp til 30 år så disse to på fire og fem år har forhåpentligvis et langt liv foran seg. De sover ute hele døgnet, inkludert på vinteren, også klipper vi dem omtrent en gang i året i mai/juni. Nå har de utepelsen på. 

Vekker reaksjoner hos folk

Dette er ikke første gang alpakkaene har vært ute på vift. Du kan nemlig kontakte Jegersberg gård og spørre om de kan komme på arrangementer. Elisabeth har fått mange forskjellige reaksjoner opp igjennom på besøkene deres.

[img233646_3LM]

- Vi har vært på gamlehjem med de og da har det vært alt fra at de vil ikke ha dem på besøk til at noen begynner å gråte av glede når de så dem. Det er mange sterke reaksjoner. 

Dyr og spesielt alpakkaer vekker mye oppsikt og på mange måter kan de kan påvirke den mentale helsen til folk. Dette er noe som Elisabeth merker selv, da hun er med dyrene på Jegersberg hver dag. 

- De er veldig beroligende å være med. Jeg kommer litt i min egen verden og får koblet litt ut fra verden. 

[img233646_4RM]

Det er særlig stas for de små og alpakkaveteran Frida på 5 år er målrettet når hun skal klappe alpakkaen. Dette er ikke første gang hun klapper dyret.

- Jeg har klappet alpakkaer før både i Tromsø og på Jegersberg. De er veldig myke. 

Påvirker den mentale helsen 

[img233646_5LM]

Velferdstinget i Agder arrangerer hundedager for studenter 20. og 23. mai i forbindelse med eksamensperioden og stresset dette kan medføre. Organisatorisk nestleder i Velferdstinget i Agder uttaler seg om den psykologiske effekten dyr kan ha for mennesker:

- Dyr utstråler en annen type kjærlighet og nærhet enn den man får fra mennesker. Det å for eksempel kose med hunder er også en god måte å redusere stress på. Derfor er jeg kjempegira på hundedagene vi i Velferdstinget skal arrangere på Studentsenteret! 

Enten det er alpakka eller andre dyr, kan det være greit med en kos for både liten og stor. Alpakkaene på Jegersberg gård tar snart en liten sommerferie, men kan bookes igjen til høsten. 

Sist oppdatert 19.05.22 med riktig tittel på Ekroll. 

[gallery size="large" td_select_gallery_slide="slide" type="slideshow" ids="233654,233656,233650,233653,233655,233649"]