Sørnett

En skole med vin og historie

Liam kvalitetstester vinen som skal bli servert. Foto: Petter Knudsen Jønholt

Liam kvalitetstester vinen som skal bli servert. Foto: Petter Knudsen Jønholt

Vinmonopolet sluttet med vinkurs for cirka to år siden, men interessen for vin lever videre og det med en smak historie.

Publisert:

Kristiansand mistet sine vinkurs da Vinmonopolet ikke lenger fikk deltagere til arrangemangene sine. Men interessen for vin og øl var fortsatt til stede hos kristiansanderne. Dette har Vinmonopolet enda kjent på fra sine kunder, men også Bølgen og Moi har tatt ibruk interessen for vin til å fortelle historier.

-Det er en ære å ha den eneste vinskolen i Kristiansand, men jeg skulle ønske det var flere sånne arrangementer her i byen, jeg ønsker velkommen hvis Vinmonopolet ønsker å starte opp sine vinkurs igjen fordi vi har forskjellige fokus når vi holder kurs og hva slags vin vi setter i fokus, sier arrangørholder Liam.

-Vi hadde vinkurs her for ca.to år siden, men siden det ikke var stor nok interesse, så stoppet vi med kursene. Men i senere tid har det vært flere som har ønsket seg dette. Vinkursene våre var delt opp i deler men det var ikke nok folk som kom for at vi kunne fortsette. Men kundene spør og bruker kunnskapen vi sitter på når de er ute og ser etter vin. Men som regel er det bare spørsmål om hva som smaker best til forskjellige retter, sier nestleder for Vinmonopolet Lillemarkens, Kristin Bråthen.

Vin som passer retten er best

[img204764_2RS]

Rommet hvor vinskolen er arrangert av Bølgen og Moi er fylt med folk av forskjellige aldre. Kveldens host Liam styrer showet overrasket og smilende, siden så mange kom.
Deltagerene sitter i delen av resturangen som peker ut imot bryggekanten hvor vannet lyser tilbake mot vinduet. Maten blir servert og deltagerene får se hvem av de tre vinene som passer best.

- Interessen er stor når det kommer til sesongvin og til hva som smaker best til forskjellige typer mat. Jeg synes det er fint at det arrangeres vinkurs på restauranter og slikt, da folk er opptatt av vin og hvor den kommer fra. Mange er opptatte av økologisk, biodynamisk og ikke minst sukkerinnhold i det de drikker, sier Kristin Bråthen.

Flere deltagere en forventet

[img204764_3RM]

Det sitter 20 stykk i rommet for å teste vin ifra en av de mindre kjente stedene i Sør-Italia. Deltagerne har fått ark hvor de rangerer vinen og skrive sine egene meninger om den.

-Det varierer hvor mange som kommer, det kommer helt ann på dag og hvilken region vi har. men det kommer som regel mellom 15 og 30 gjester. Så jeg ble ganske overasket at så mange kom for en så spesiell og lite kjent region for vin.

Det sosiale i fokus

[img204764_4RM]

Deltagere av alle aldre kom til Bølgen og Moi av forskjellige grunner. Noen kom for vinen og historien mens andre kom for det sosiale.

-Jeg syntes det er bra at vi har tilbud som dette her, for vi synes det er hyggelig å dra på arrangementer som dette som en gjeng, sier Jahn Egil Osestad

- Ja jeg syntes det er moro ettersom vi får prøve masse forskjellige vin, og får en grundig historie om vinens område og hvordan den er laget, sier Stian Revheim.