Sørnett

Først av, så på

Emilie Paus Foto: Matilde Hals

Emilie Paus Foto: Matilde Hals

Busskikken i Kristiansand vekker reaksjoner, særlig hos nyinnflyttede. AKT kjenner til problemet, men mener det tar tid å påvirke folks holdninger. Tusenvis har sett tiktoker Emilie Paus’ video om hvordan man skal gå av og på bussen.

Publisert:

- Det er så enkelt, og det er det som er provoserende. Det er ikke vanskelig. 

Emilie Paus studerer medieprodukson ved UiA og for noen dager siden skulle hun og hennes medstudenter ut å filme til en skoleoppgave. De hadde pakket med seg kamera, stativer, lys og mye utstyr de trengte og dro med bussen. Da de skulle av bussen med alt utstyret sto de klare ved døren. Da dørene åpnet kom det to stykker med sykler og presset seg inn på bussen selv om Paus og hennes medstudenter tydelig viser tegn til at de skulle av. Like etter skjedde en liknende hendelse. Da hun skulle av bussen kom det andre mennesker og presset seg inn. 

Kultursjokk

- Jeg ble overrasket da jeg flyttet hit, er dette en greie? 

Paus publiserte en tiktok om kultursjokket å flytte fra Oslo til Kristiansand for nesten et år siden. Tiktoken hennes har nå 235 000 visninger. I videoen påpeker hun at på bussen er det ikke et system slik som det er i Oslo. I Kristiansand venter ikke menneskene til at andre skal gå av. Det er av og på samtidig, noe som gjør at det tar lengre tid på hvert stopp og det fører til en propp i bussdøren. Det er normal folkeskikk å vente, mener Paus. Videoen med bussen tok av og fikk masse kommentarer da flere hadde merket det. - I Oslo er dette en uskreven regel alle vet om, påpeker hun. 

Paus refererer til Oslo der de har masse plakater det det tydelig står først av, så på. Paus syntes at det hadde vært fint med det her også. - Hvis dette ikke er mulig sett heller opp en litt større plakat på busstoppene, det trenger ikke nødvendigvis å være på alle stoppene legger hun til. 

Paus forventet ikke den responsen hun fikk, men hun syntes det var veldig stas. Det har snart gått et år siden Paus delte videoen, men den blir fortsatt masse sett. Hun har åpenbart påvirket andre til å tenke over problemet. 

Et kjent problem

Agder kollektivtrafikk (AKT) sier det er kjent med problemet, og det er særlig de som har bodd i andre byer som påpeker tematikken. AKT har prøvd å gjøre noe med det, for å påvirke folkets holdninger.  

- Det er jo egentlig en veldig enkel regel, først av, så på. Det tar tid å påvirke folks holdninger, sier markeds og kommunikasjonssjef Terje Mathisen. 

På bussene i dag er det digitale skilt som vises om bord med budskapet “Først av, så på” som vises mellom stoppestedene. I tillegg har de stor tro på videomarkedsføring og har laget en film som går på denne problematikken med et glimt i øyet. AKT har vurdert å henge opp fysiske plakater og eventuelt å printe budskapet på døren, slik som noen andre kollektivselskap har gjort. AKT har likevel valgt å gå bort ifra fysiske plakater generelt fordi de ser at de blir for mye logistikk å få ut plakater på 450 busser. Derfor har de valgt å digitalisere det aspektet med informasjonskapsler og digitale skjermer om bord.  

https://www.youtube.com/watch?v=aXAnUT2pmqw&list=PLWtSURd_ivx4dyZK3N7w_K7cYa5JgxKfY&index=9