Sørnett

Gutter må også passe på hverandre

Fra venstre: Nicklas Hansen, Adrian Sinnes, Henrik Frustøl, Mathias Aas og Anton Nguyen. Foto: Ingrid Amundsen

Fra venstre: Nicklas Hansen, Adrian Sinnes, Henrik Frustøl, Mathias Aas og Anton Nguyen. Foto: Ingrid Amundsen

Gutter blir ofte omtalt i negativt fortegn i russetiden. Hvor mye press føler gutter i russetiden på å være den dominante, kule og ikke vise svakhet? Jenter får beskjed om å passe på hverandre og være forsiktige, men tenker guttene noe over det?

Publisert:

Når det snakkes om russetiden, og at folk må passe på hverandre, er det en gjenganger at det handler om jenter, og det med god grunn. Nylig kom Fædrelandsvennen ut med en sak om mulig voldtekt på Odderøya. Det er helt klart at jenter må være forsiktige, men hva med guttene? Passer "Gutta" på hverandre slik at de ikke skal gjøre dumme ting? 

- Da vi først leste om hendelsen på Odderøya, var det først og fremst skremmende at noe slikt har skjedd, mens vi alle har vært der, sier Nicklas Hansen i russegruppen Luciano 2022. De sier det er skremmende og veldig skuffende at noe slikt kan oppstå.

[img231370_2RS]

 

- Det er absolutt noe vi ikke støtter, og det har vi vært tydelige på. Vi legger blant annet ut på instagram, og har tekst på russedressen vår med for eksempel  “Nei er nei. Sex uten samtykke=VOLDTEKT”.

Gode kompiser


Russegruppa Luciano 2022 består av syv gutter, som er gode kompiser, og har vært det gjennom hele videregående. Russetiden er noe de har gledet seg til, og til helga fyller de opp russevanen i retning Stavanger og landstreffet. 

- Til nå har russetiden vært helt topp. Det er deilig å kunne slippe å tenke på korona restriksjoner og slik. Nå gleder vi oss enormt til landstreffet i Stavanger. Det blir helt konge sier Hansen. 

- Hvordan er tilliten innad i gruppen, og passer dere på hverandre at dere ikke gjør eventuelle dumme ting?

- Vi er gode kompiser og passer blant annet på at alle kommer seg hjem. Er det en i gruppa som har gjort noe han ikke burde, tar vi det opp med en gang. Det har ikke oppstått problem til nå, og vi står for å være snille med andre, og oss selv, slik at andre er det tilbake med oss. “Gjør du noe dritt mot andre du ikke burde gjøre, får du høre det fra resten av gruppa”, skyter Mathias Aas inn. 

Større press i andre byer, enn her

[img231370_3RS]

Gutter har gjerne et større behov for å vise hvor dominate de er, at de ikke blir lei seg, og tåler alt, i forhold til jenter. Guttene tror dette generelt er et problem i samfunnet, og ikke bare i russetiden. 

- Hvis en gutt sier eller gjør noe med en jente, kommer det frem med en gang, og du får høre det. Men er det motsatt, at en jente gjør noe kjipt med en gutt blir det gjerne sett på som et uhell, og det kommer ikke frem. Guttene skal liksom tåle det, sier Aas. 

- I Kristiansand er det ca 80% som har van og en gruppe som har buss. Det er ikke busskultur her, slik det er i andre storbyer som for eksempel Oslo og Stavanger. Der tror vi presset er større blant guttene, enn det vi har her, sier russegruppa.  

Helsesykepleier sier gutter må bli bedre til å passe på hverandre


Venke Bakke som er helsesykepleier på Kristiansand Katedralskole Gimle, sier det er klart mest jenter som kommer innom for å prate om vanskeligheter, og at de ikke føler seg ivaretatt, generelt og i russetiden.


- Det er få gutter som tar kontakt, men flere jenter som gjør det. Jeg innbiller meg at flere gutter sitter på de samme følelsene som jentene, uten å vise det. Det sitter lenger inne å vise sårbarhet. Dette gjelder ikke bare i russetiden, men det er generelt et samfunnsproblem blant gutter. De løser ting på andre måter, hvorfor er et godt spørsmål.  


Bakke sier at de jobber tett med skolen, politiet og russestyret før russetiden begynner, men at det kan bli bedre, og gjerne rette litt mer fokus på guttene også. 

[img231370_4RS]

- Vi har fokus på at alle skal ta vare på hverandre. Budskapet er til alle, og ikke bare guttene. Men de må passe på hverandre like mye som jentene gjør. Passe på at kompisen din ikke går over en grense, og tørre å si ifra at ting ikke er greit. 

Videre sier Bakke at i uke 6, har de fokus på seksuell helse, grenser, og unngå å bli overgriper og slike ting. Dette er et tett samarbeid med russen, skolen og politiet, og at russen er veldig på banen, slik at de skal få en best mulig russetid. Venke Bakke har følgende tips til gutta i russetiden:

De må snakke sammen om ting som skjer, tørre å gi beskjed til hverandre at ting ikke er greit. Det er lov å gi beskjed, å si at ting ikke er greit, og da skal resten av “gutta” støtte dette, og ikke gå imot hverandre. Pass på kompisen din og hold øye med hverandre. Det er ikke flaut å si ifra, det er viktig.