Sørnett

Har DU blitt voldtatt? -Det finnes hjelp å få

illustrasjonsbilde. Foto: Veronica Sivertsen

illustrasjonsbilde. Foto: Veronica Sivertsen

Seks prosent av ungdom mellom 12 og 16 år har opplevd seksuelle overgrep av voksne minst én gang. Fire prosent har opplevd det gjentatte ganger. 22 prosent, altså nesten en av fire, har opplevd en eller flere seksuelle krenkelser fra jevnaldrende.

Publisert:

Slike krenkelser kan for eksempel være blotting, beføling eller samleie-lignende handlinger mot sin vilje.

Dette kommer fram i en helt fersk undersøkelse gjort av Det nasjonale kunnskapssenteret om vold og traumatisk stress. I undersøkelsen fra 2019 kommer også frem at dobbelt så mange jenter som gutter har vært utsatt.

Senter mot seksuelle overgrep (SMSO) er et senter som jobber for å hjelpe barn og unge som har opplevd eller går gjennom seksuelle overgrep, enten i familie eller med jevnaldrende som overgripere. Ansatt ved SMSO Tone Welbeck forteller at de jobber mye med traumer og bevissthet rundt et overgrep.

Hun forteller videre at det er veldig individuelt hvilke behov de forskjellige har. Noen trenger bare et par samtaler mens andre får et komplisert forhold til seksualitet.

– Vi er naive og tror det beste om folk

– Vi tror det beste om folk så vi bør kanskje holde oss litt tilbake akkurat der, sier Welbeck, som mener at det er viktig å jobbe med akkurat dette fordi mange av oss er alt for naive.

[img204745_2RM]

– Og hvis man vet at man har vanskelig får å sette grenser så stopp det før det kommer så langt at du ikke klarer å stoppe, forteller Welbeck.

Det som også er viktig å tenke på i en slik situasjon er hvordan man virker på andre slik at man ikke gir ut feil signaler og det gir kanskje bedre forutsetninger for å unngå at dette skal skje igjen, sier Welbeck.

– Det sier vi ikke for at det er deres feil, men mer for at de skal beskytte seg selv rundt neste sving, understreker hun.

”Anne” (23) opplevde overgrep

Sørnett har møtt ei jente som har opplevd overgrep. Vi kaller henne ”Anne”. I følge ”Anne” skal hendelsen ha skjedd rundt sommerstid. Hun tok seg da en tur til Vinmonopolet og der skal hun ha møtt en bekjent fra skolen. Han skal ha vært med ”Anne” hjem etter at de møttes, men det skulle vise seg å ikke være en god ide. Det skal i tillegg ha vært personer i leiligheten allerede.

- Vi begynte å drikke alkohol. Jeg hadde bare vin, så han skjenket meg av sin alkohol. Jeg stolte jo på han, jeg kjente han fra skolen og han virket absolutt ikke som en drittsekk. Men plutselig følte jeg meg ikke så bra og husker ikke så mye mer av kvelden. Jeg svimte rett og slett av, forteller ”Anne”.

”Anne” skal ha blitt gjort oppmerksom på overgrepet dagen etter. Og mistenker at tilstanden hun havnet i denne kvelden ikke kun var alkohol.

– Jeg er ganske sikker på at jeg ble dopet ned. Jeg ble fortalt at jeg hadde gått for å legge meg i senga siden jeg var kvalm og sliten. Så kommer da kompisen min inn og prøver å kle av meg. Jeg lå der å kasta opp og var dårlig. Kan ikke forstå at han syns det var noe attraktivt med det, forteller hun.

Ble voldtatt to ganger samme kveld

 ”Anne” forteller at venninnene hennes som også var til stede da voldtekten tok sted, hadde prøvd å stoppe han, men at han var alt for sterk for dem. Han skal også ha forgrepet seg på henne to ganger samme kveld.

– Han voldtok meg for andre gang. Jeg var jo ikke tilstede, så jeg kunne jo ikke gjøre så mye. Vennene mine prøvde desperat å få han til å slutte, forteller ”Anne”.

”Anne” sin historie er en av de vanligste formene for overgrep blant barn og unge. Ifølge undersøkelsen gjort av det nasjonale kunnskapssenteret om vold og traumatisk stress blir 22 prosent av barn mellom 12-16 år utsatt for seksuelle krenkelser fra jevnaldrende.

Det finnes hjelp å få

Et bredt spekter mellom 18 og 25 år benytter seg av hjelpetilbudet til Senteret mot sekuselle overgrep (SMSO), ifølge Tone Welbeck. I denne gruppen skal det være en del voldtekter som skjer blant bekjente, såkalte venner etc. I tillegg skal de fleste sakene de får inn være innenfor festing med alkohol inni bildet.

Men vi har også hatt jenter helt ned i 14 års alderen, dette har da vært i samråd med familien. Og så lenge det er i samråd med foreldrene så kan man gå her fra man er 16 år egentlig, og kanskje enda tidligere også hvis en får samtykke, og hvis vi ser at det er behov for dette. Sier Welbeck.

Overgrepsmottaket gir oss beskjed

Da tar vi imot dem. Men ofte etter en slik voldtekt så kan det ofte bli verre hvis man begynner å spørre om hva som har skjedd, det er ofte lurt å la det ligge litt, forteller Welbeck.

– Det de får tilbud om her er en-til-en-samtale med en veileder som har mye kompetanse på dette området.

Ifølge Welbeck jobber senteret aktivt med å plassere hvem som har ansvaret for overgrepet. Hun forteller også at det finnes forskjeller på hvordan ofrene takler overgrepene.

– Vi ser at det er veldig forskjell fra ei som har blitt voldtatt en gang, da ser vi at hun gjerne rister det fortere av seg enn ei som har blitt voldtatt og har vært utsatt for overgrep når hun var liten eller opplevd det før en gang, da kommer jo det i tillegg til dette nye overgrepet da. Det blir jo rippa opp i så det kan jo bli det vi kaller for et multitraume, for det er mye vanskeligere å jobbe med , og det er mye mer komplekst og tar lengre tid med sånne overgrep har det vist seg, forteller Welbeck.

Og da handler det jo mye om å bevisstgjøre seg hva som har skjedd, hvem sin skyld dette var, plassere ansvar, drøfte om det skal anmeldes. Hvis de vil det, følger vi det opp, anbefaler kanskje en advokat, og vi følger selvfølgelig opp denne prosessen. Vi har også vært flinke på å arrangere brukerkvelder slik at brukerne kan være litt sosiale også, men det dreier seg kanskje mest om disse en-til-en-samtalene, sier Welbeck.

Videre forteller Welbeck om søskenincest som også er en utfordring blant barn og unge.

– Hvis en bror har utsatt en søster for eksempel. Hvordan skal disse foreldrene forholde seg til han som har gjort det, hun som har blitt utsatt etc. Det er kjempeutfordrende. Det kan være vanskelig for hele familien egentlig, ikke bare offeret. For jo nærere relasjonene er, jo vanskeligere blir det. Det er kan faktisk være mindre vanskelig å bli voldtatt av en vilt fremmed i skogen, for å sette det litt på spissen. For denne personen har du ikke kjennskap til, og det var helt tilfeldig at det ble deg, forteller Welbeck.

– Opplever dere at noen av de som er utsatt er frustrert over at politiet stort sett henlegger slike saker?

– Ja. Og vi blir også frustrert! Og de blir stort sett frustrert fordi at det virker jo så åpenbart at dette er en straffesak. Men så blir det jo påstand mot påstand. Det er jo ikke noe konkrete bevis, det er veldig vanskelige saker og det er jo derfor det er så viktig å gå til voldtektsmottaket å få sikret bevis, det er det første man må gjøre i en sånn sak, forklarer Welbeck.

Oppfordrer barn og unge til å ta kontakt

[img204745_3RM]

 Welbeck oppfordrer alle barn og unge til å ta kontakt med den nærmeste dps (distriktpsykiatrisk senter) , der er det mange flinke sykepleiere med kompetanse i akkurat dette med overgrep.

– Men fordelen med å gå her hos oss er at det ikke koster noe, og i tillegg skriver vi ikke journal. Det er heller ikke tidsbegrenset, for eksempel hvis noen syns det er vanskelig å sitte i et rom så kan vi tilrettelegge slik at det blir enklere for hver enkelt å være hos oss. Og om de som kommer hit føler at det ikke funker så er det helt greit å slutte. Det er ingen her som tvinger noen til å komme til samtaler om de ikke ønsker det, sier Welbeck.


 – Vil du si at hjelpen dere gir til ofrene har hjulpet dem?

Welbeck viser stolt frem plakaten de ansatte har fått fra brukerne. Denne er fylt med ord og tanker brukerne om behandlingen de har fått hos SMSO. Det er det mange som setter pris på.

– Vi fikk denne av brukerne til jul hvor flere av dem har skrevet hva hjelpen vår har gjort for dem. Og vi får mange tilbakemeldinger at vi har vært viktige i en periode i livet deres for å få satt ting på plass, sånn at de kan gå videre, sier Welbeck.