Sørnett

Imponert av russens innsats

Krafttak mot Kreft aksjonen står for mye av inntektene til Kreftforeningen. Foto: kreftforeningen.no

Krafttak mot Kreft aksjonen står for mye av inntektene til Kreftforeningen. Foto: kreftforeningen.no

Russetiden ble ikke som planlagt for Norges avgangselever i år. Det merker også Kreftforeningen.

Publisert:

Russen samler årlig inn rundt 85% av de pengene Krafttak mot Kreft får inn gjennom bøssebæring. Krafttak mot Kreft fikk samlet inn 20 millioner kroner nasjonalt i år. På Agder er tallet 1,1 millioner. Aksjonen nådde ikke årets mål på 45 millioner, grunnet restriksjonene aksjonen måtte følge fra og med 11. mars på grunn av koronaviruset.

Ane Ek Drange, Kreftforeningens aksjonsleder for Agder er imponert  over det russen fikk samlet inn til tross for koronasituasjonen.

[img207278_2LS]

- Jeg er så dypt imponert over hvordan de klarte å snu seg rundt og få inn så mye. Veldig mange ønsket likevel å legge ned en ekstra innsats i tillegg til alt de allerede hadde gjort, sier Drange.

Flere russ hadde satt seg mål og ville slå innsamlingsrekorder. Det ble hakket vanskeligere når bøssebæringen ble forbudt. De fant likevel nye løsninger.

-  Fra den 11. mars måtte vi da heldigitalisere hele Krafttak mot kreft. Det var helt fantastisk å se at russen fortsatt ville være med på aksjonen ved å bruke Vipps og våre innsamlingssider på nett, sier Drange.

Selv om russen og andre frivillige fikk samlet inn 20 millioner, er det under halvparten av detKreftforeningen håpet på å samle inn.

-Merker dere at årets innsamling ikke har fått inn like mye som tidligere år?

[img207278_3RS]

-Det er vanskelig å si. Veldig mye av det vi samler inn gjennom Krafttak mot kreft går til jo til forskning, så det Kreftforeningen har gjort nå er å ta ut 10 ekstra millioner som vi tilfører de 20 millionene som ble samlet inn. Disse pengene går til forskning på kreftformer som få overlever.  Vi merker det jo, det får jo konsekvenser og vi er kjempespent på om det får innvirkning på Krafttak mot kreft på sikt, sier Drange.

Allan Kenneth Ssekamate, russepresident på Kristiansand Katedralskole Gimle var med på innsamlingen.

- Det ble jo ikke som planlagt. Vi fikk ikke lov å gå den dagen vi skulle gå, så vi endte opp med å dele på Facebook og KKG sine sider og få foreldrene våre til å Vippse. Det var jo ikke like lett, så det var ikke i nærheten av det vi ville få til. Vi prøvde så godt vi kunne.

Hvor viktig er denne dugnaden for russen?

[img207278_4LS]

- Jeg synes den er veldig viktig fordi da føler jeg at vi er med på å hjelpe de som virkelig har det vondt og trenger det. Det er jo mange som blir rammet av kreft, ikke bare de som blir syke, men også de som har foreldre, besteforeldre, onkler og tanter som får det.