Sørnett

Korpset er tilbake: - Fått ufortjent dårlig rykte

Eline McInerney. (Foto: Simon Lynau)

Eline McInerney. (Foto: Simon Lynau)

Norske skolemusikkorps har slitt med rekrutteringen under pandemien, men Vågsbygd skolemusikkorps har nå samme antall medlemmer som før.

Publisert:

[img233018_2RM]

- Jeg valgte drill fordi de har de fineste uniformene, forteller Eline McInerney (10 år, fyller snart 11). Hun har vært med i korps i tre år.
I dag er hun ute med resten av korpset på øvelse.

Vågsbygd skolemusikkorps er i full sving med forberedelsene til den første normale 17. mai-feiringen på to år. Gatene skal igjen fylles av marsjerende barn og unge fra lokalområdet og lyden av gammel jegermarsj. Ved utgangen av 2020 var det stor nedgang av aktive medlemmer i skolemusikkorps. Tallene fra Norges Musikkorps forbund (NMF) viste et tap på rundt 3000 medlemmer, som var en nedgang på syv prosent.
Nå som pandemien er over har korpsene igjen begynt rekrutteringen. Vågsbygd skolemusikkorps kan melde at de nå har nådd samme antall medlemmer som før pandemien igjen.

[img233018_3RM]

Jobbet godt med rekrutering

- Det er vi kjempefornøyd med, forteller styreleder i Vågsbygd skolemusikkorps Grete Dagsvik. Hun forklarer at de har klart å gjøre en veldig bra jobb med rekruttering, selv om pandemien gjorde det vanskelig for dem.

- Det å ha vært en del av et korpsmiljø, gjør at man som forelder får lyst til at barna skal få oppleve det samme, men jeg har også møtt foreldre som aldri har vært med i korps selv, og som blir positivt overrasket når de ser hva et korps er og betyr for barna, sier Grete Dagsvik.

- Hvordan klarte dere å rekruttere under pandemien?

- Vi prøvde å opprettholde så mange av aktivitetene våre som mulig. Vanligvis pleier vi å reise rundt på skolene i Vågsbygd med juniorkorpset vårt og spille konsert for elevene, etterfulgt av en åpen dag med prøving av instrumenter. Men her måtte vi endre på strategien. Vi fikk spille utendørskonserter og vi laget en informasjonsvideo som vi spredte rundt via sosiale medier.

[gallery type="slideshow" size="full" link="none" ids="233293,233291"]

 

[img233018_4RM]

På innsiden av musikkorpset

- Jeg har spilt i korps i 10 år, og kom inn i dette korpset gjennom Vågsbygd videregående, sier Helene Sjøvold Christensen.

Hun forteller at hun syntes det er fantastisk gøy å være i dette korpset, mye fordi alle kommer så godt overens med hverandre på tross av aldersforskjell.

- Man føler seg som en stor gjeng i stedet for de typiske grupperingene man ofte ser.

Helene mener at mye av grunnen til nedgangen i korpset skyldes at de ikke har fått vist seg fram under pandemien.
De har mistet mange konkurranser og konserter de ellers ville ha gjennomført. Disse begivenhetene forteller Helene at er viktig for å skape entusiasme blant yngre søsken og folk i nærmiljøet som har lekt med tanken på å starte i korps.

For mye styr?

- Vi har hørt rykter om at det er flere av foreldrene som vegrer seg mot å sende barna i korps, forteller Dagsvik.
Hun mener at korps har fått et ufortjent dårlig rykte og at folk tror det mye dugnad og mye styr. Hun forklarer at det ikke krever noe mer av foreldre enn i flere av de andre fritidsaktivitetene.

- Vi ønsker jo å vokse videre de neste årene og at flere ønsker å spille i korps. Dette er en kjempefin aktivitet for barn, ungdommer og foreldre som bygger bånd og vennskap på tvers av kjønn og aldre.
Vågsbygd skolemusikkorpset har nå medlemmer i alderen fra åtte til tjue år og tar inn elever fra Vågsbygd, Slettheia og Karuss.

[gallery type="slideshow" link="none" size="full" ids="233354,233355,233356,233357,233358,233359,233258,233272,233303"]

17. mai

- Vi er i full gang med forberedelser nå, og vi gleder oss veldig til å kunne gjøre en normal 17. mai igjen, etter to år med pandemi, forteller Grete Dagsvik.