Sørnett

Kristiansand søker støttekontakter

Fra venstre Stig Brede Refstie, Espen Håland og Anne-Margrethe Vik Foto: Aktiv Fritid

Fra venstre Stig Brede Refstie, Espen Håland og Anne-Margrethe Vik Foto: Aktiv Fritid

I hele Norge er det folk i alle aldre som sliter med ensomhet på fritiden. Dette gjelder også i Kristiansand. Aktiv Fritid, søker stadig etter nye støttekontakter med hjerte for å hjelpe andre mennesker.

Publisert:

- Det er ikke en jobb du blir rik på, men du får en fin opplevelse, du får være med på ting, og være en viktig person i noens liv, sier Anne-Margrethe Vik i Aktiv fritid i Kristiansand kommune. 

Det er 625 personer som blir hjulpet ut i aktivitet, og det er 500 ansatte som er støttekontakter. De er en liten avdeling som organiserer dette, men det er mye som skjer. Vi sitter med avdelingsleder Stig Brede Refstie, og hans kollegaer Vik og Espen Håland. I en årsrapport Refstie legger frem, er det 164 stykker som er ute i aktivitet hver dag. Hele 126 000 timer i året er folk i aktivitet hos dem, noe som er mye. Det er akkurat som en stor bedrift, i en liten avdeling. Når vi spør hva det innebærer å være støttekontakt, og hvilke oppfordringer de vil komme med til dem som har vurdert det, er trioen ganske så samstemte.

- Hos oss kaller vi det en deltaker og en støttekontakt. Det handler om å hjelpe deltakeren på fritiden, og koble interessene sammen. Vi har deltakere alt fra 10 til 100 år. Margrethe-Vik skyter inn:  

- Det er bare tre timer i uken, men det gjør en stor forskjell for dem. Det er en jobb du må legge inn i timeplanen din. 

- Hvilke mennesker er det man jobber med?

- Du jobber med alle aldre, alle funksjonsutfordringer. Alt fra psykisk og fysisk helse, til kognitive utfordringer. Gjengangeren er at alle opplever isolasjon og ensomhet på fritiden. 

Som student eller mye ledig tid på fritiden, er kanskje støttekontakt den riktige jobben for deg. Det søkes alltid etter nye støttekontakter, og det er et stort behov i Kristiansand. Det er stadig nye folk som trenger det, og det er en stor glede i hverdagen for dem det gjelder.  Har du et ønske om å bli støttekontakt, eller hatt tanken på det, er det en spesiell ting de ser etter. 

- Vi er alltid på jakt etter gode støttekontakter. Det er nye mennesker som får vedtak, og det vil alltid være et behov. Vi ser etter mennesker som har et ønske om å hjelpe andre mennesker. De må ønske å hjelpe folk med livet sitt, til å komme ut av isolasjon, og finne på aktiviteter.

Som støttekontakt trenger du ingen utdannelse. Det er kjemien som gjelder, og du må være opptatt av aktiviteter, om det bare er å gå tur, eller hva det måtte være. Du må være minimum 18 år, og ha politiattest. Men om du kunne tenkt deg å kun være støttekontakt i sommerferien, må du revurdere det sier Refstie. 

-  Vi er ute etter at støttekontakten skal bygge tette relasjoner med deltakeren, og finne felles interesser, derfor er ikke sommerjobb aktuelt, fordi det ikke er over så lang tid. Er du en student som for eksempel skal være her i tre år, er det perfekt. 

Hvis du er usikker på om du vil søke, er trioen klare i talen:

- Har du et hjerte for å hjelpe mennesker er det bare å søke. Lurer du på noe, er det bare å ringe og ta kontakt med oss. Vik legger til:

- Istedenfor å jobbe i en butikk, så er jo dette et godt valg. Det kan være en god vei til videre karriere. 

Sverre Borgen har jobbet som støttekontakt i tre måneder, en gang i uka, tre timer. Han vil anbefale for eksempel studenter eller andre folk å prøve seg. 

[img229098_2RM]

- Det er en fin jobb. Du blir satt hos forskjellige folk som trenger deg. Du får en person som passer din personlighet og dine interesser. Den personen jeg er med for eksempel, elsker fotball. Derfor se vi veldig mye fotball sammen, også spiller vi en del også. Han er veldig fleksibel, mens andre får personer du gjerne må dra litt mer i, for å få de med på ting.