Sørnett

Lærer norsk på språkkafé

Fra venstre Orjan, Stine (Sørnett), Arjay, Orjan og Rita (Sørnett)

Fra venstre Orjan, Stine (Sørnett), Arjay, Orjan og Rita (Sørnett)

Orjan og familien flyttet til Norge for seks måneder siden. De benytter seg av tilbudet om språkkafé hver mandag i Vågsbygd kirke.

Publisert:

Lokalet lukter deilig boller og kaffe. Lukten fører til to gamle pensjonister som gjør klart til enda en hyggelig kveld med språkkafé i Vågsbygd kirke.

Etter hvert som tiden nærmer seg halv seks, strømmer det inn mennesker med forventninger om en fin og lærerik kveld. Sørnett setter seg sammen med to menn og en ung gutt. Det var deres første gang her på språkkafeen i Vågsbygd kirke.

De flyttet til Norge fra Tyrkia for seks måneder siden. De forteller at de måtte dra fra landet sitt på grunn av politiske problemer. De syns Norge er kjempefint, og at språket går veldig fint å lære seg, men at de samtidig syns det er vanskelig å komme i kontakt med det norske folk.

- Jeg syns det er vanskelig å snakke med norske mennesker, siden jeg bare kan litt norsk, men ikke engelsk. Det gjør at jeg ikke vil dra ut, oversetter sønnen Orjan for faren Arjay.

[faktaboks]

 

 

 

Frivillige pensjonister står bak
Det er fire språkkafeer til sammen i Kristiansand. Tre av disse er private, men med indirekte hjelp fra kommunen. Det er frivillige pensjonister som står bak disse tre. Den siste språkkafeen blir arrangert gjennom "En by for alle", som er et kommunalt samarbeid.

Kim Henrik Gronert, som har ansvaret for integrering i Kristiansand. Han forteller om en organisasjon som heter FIDA (Forum for integrering og dialog Agder). Organisasjonen ble oppretta 04.02.2018, og jobber tett i samarbeid med "En by for alle".

Ukentlige arrangementer
"En by for alle" sammen med FIDA oppretter ulike arrangementer nesten ukentlig som er gratis for alle å delta på. Arrangementene er lagt opp sånn at det skal bli lettere for innvandrere å integrere seg i Norge.
Det hender også at de samler flerkulturelle mennesker sammen med mennesker fra Norge for å bli kjent med hverandre i en ganske så naturlig setting.

[img186535_2RM]

- Vi jobber med at alle skal bli både sett og hørt, Vi prøver også å få folk til å bli aktive selv, sier Gronert.

Videre forteller Gronert at de hadde et innvandrerråd, men som ikke fungerte grunnet uenigheter. Dette jobber de nå aktivt med å bygge opp igjen.