Sørnett

På innsiden av en hverdagshelt

Maylen Vik (19) er en av mange som har stått på under korona-pandemien. Foto: Silje Alden

Maylen Vik (19) er en av mange som har stått på under korona-pandemien. Foto: Silje Alden

Året 2020 satte Norge på prøve når korona-pandemien inntraff, og mange mennesker ble rammet. Arbeiderne innenfor helsesektoren har vært store samfunns-bidragere i disse uvanlige, og vanskelige tidene. Maylen (19) er blant dem som har stått på som helsefagarbeider under korona-situasjonen.

Publisert:

Vik arbeider som helsefagarbeider-lærling og ved medisinsk avd. 1 Nord på Haukeland universitetssykehus i Bergen. 19-åringen fikk en betydelig tyngre hverdag når pandemien rammet Norge. Hun forteller at det å gå på jobb ble tøffere, men også mer givende.

På Rong i Øygarden en onsdags ettermiddag sitter Sørnett sammen med Vik og titter ut mot havet. Bølgene slår opp mot fjellet, vinden blafrer i håret, og solen nærmer seg leggetid. Vik forteller at dette er plassen hun går for å koble av etter en litt tung arbeidsdag.

En vanlig dag for Vik på sykehuset starter med rapport fra tidligere vaktskift og en gitt pasientliste for dagen, etterfulgt av gjennomføring av vitale målinger, puls-sjekk, og temperatur-måling.

Hvordan synes du det har vært å jobbe under disse vanskelige tidene?

- Det har vært veldig annerledes, og det kan ofte bli slitsomt når man jobber hver dag, variert mellom seinvakter og tidligvakter. Det har en tøff påkjenning, selv om jeg ikke i risikogruppen, er det mange som er redde for å bli smittet, og frykter at sine nærmeste skal bli syke og miste livet, og det er skummelt på den måten, å ha mye ansvar pålagt seg, forteller Vik.

Hun beskriver videre hverdagen som uvanlig, tøff, psykisk slitsomt, men også veldig givende. Hun sier at det er fint å kunne bidra, og en god følelse av å føle seg brukelig.

- I starten av korona-pandemien hadde vi ekstremt lite pasienter, fordi det var så mange som fryktet å gå til legen, og når folk ikke går til legen blir de heller ikke henvist videre til sykehuset. Dette var veldig unormalt for oss. Her har vi 18 sengeplasser på vår avdeling, og på det minste hadde vi 3 pasienter innlagt, forteller Vik.

Vik forteller at på grunn av at sykehuset har hatt så gode rutiner ved hygiene, har andre sykdommer blitt minsket.

[img207084_2RS]

Hva er de viktigste tiltakene du gjør?

- Det viktigste er hygiene, ettersom vi kan være smittebærere på sykehuset, må vi være veldig nøye med hygiene. Dersom de som ligger innlagt er friske, og vi er der uten god hygiene, vil vi være grunnen til at de blir syke, så derfor er det ekstremt viktig at vi tar for oss forehåndsreglene, forteller Vik.

Ser du på deg selv som en hverdagshelt?

- Ja, det gjør jeg. Jeg føler at jeg ofrer veldig mye, og det er veldig tøft for oss som jobber på sykehuset også. Det merkes at man blir psykisk sliten, og at det til tider kan føles mye belastning. Men det er jo også veldig givende, og det er jo så fint, man føler seg brukelig.

Hvordan bidrar du til samfunnet?

- Jeg står opp hver dag og går på jobb slik at folk skal ha sine kjære, og det er jo en dugnad man gjør for hele landet, sier Vik og trekker bredt på smilebåndet, med et glimt i sitt havblå øye.

Lærlingen forteller også at det har vært en spennende periode i livet hennes, og at det er en real start på sitt kommende arbeidsliv, og hva det innebærer å jobbe i helsesektoren.