Sørnett

Politiet i Agder slenger seg på Bernie Sanders-trend

Bernie Sanders i Agder politi sitt Instagram innlegg

Bernie Sanders i Agder politi sitt Instagram innlegg

Bildet av Bernie Sanders fra Joe Biden sin innsettelse som president har gått viralt. Men kan man egentlig dele bildet uten å ha avklart opphavsrett med fotografen?

Publisert:

En verdensomfattende trend med Bernie Sanders i hovedrollen har gått viralt. Biden og Sanders kriget lenge om hvem som skulle representere demokratene i presidentvalget, men til slutt trakk Biden det lengste strået. Under innsettelsen av president Joe Biden, var fotograf Brendan Smialkowski utenfor hovedstaden og dokumenterte feiringen.

Der tok fotografen et tilsynelatende vanlig bilde av Bernie Sanders, der han sitter iført et par strikkede votter, munnbind og en stor, grå jakke. Bildet gikk fort viralt og kan nå finnes overalt over sosiale medier.

Politiet i Agder

Trenden nådde omsider Kristiansand, da politiet i Agder sin Instagram-konto delte sin versjon av bildet for noen dager siden. Bernie Sanders er klippet ut og sitter foran Arendal Politistasjon.

På spørsmål om politiet har lov til å dele bilde eller ei, viser de til et intervju med Smialkowski i bladet Rolling Stone, der han forteller om bakgrunnen til fotografiet og forklarer at han synes oppmerksomheten rundt bildet er artig.

Fotografen forteller til bladet at han la merke til Bernie Sanders i stolen sin, og at han ville forsøke å fange stemningen som var tilstede den dagen. Han zoomet inn med sitt Nikon DSLR-kamera og knipset i vei.

-Jeg synes oppriktig at det er morsomt når folk photoshopper og gjør en innsats for å gjøre ting til kunst og få det til å se ut som det faktisk hører til der. Det å matche tekstur og tonalitet krever et vis talent. Det kan være utrolig morsomt, fortalte Smialkowski til Rolling Stone.

Etter å ha lest intervjuet, valgte politiet å lage sin egen versjon.

-På bakgrunn av dette tok vi høyde for at det var greit å bruke bildet, forteller Sigrid Viste  fra nettpatruljen i Agder, og forklarer videre at politiet respekterer opphavsretten og forholder seg til den i slike tilfeller.

-Jeg tenker nok i utgangspunktet at dette er greit

Ina Lindahl Nyrud, advokat i Norsk Journalistlag, tenker at i utgangspunktet er Agder-politiets deling på Instagram greit.

- Fotografi som avbilder en person, kan i henhold til åndsverkloven § 104 blant annet gjengis eller vises offentlighet uten samtykke når det har aktuell interesse, er tatt ute i en åpen forsamling og hendelsen har allmenn interesse, forklarer Nyrud.

Parodivernet

I boka "Opphavsrett, fotorett og personbilder i nettjournalistikk", skriver advokat Jon Wessel Aass om det såkalte parodivernet.

"Parodivernet er også et unntak fra opphavsmannens eneretter etter åndsverkloven. Det er ikke skrevet inn i loven, men er sikker rett at det finnes et ulovfestet unntak for parodier", heter det i boka. Videre forklares det at opphavsmannens enerett ikke skal stå i veien for parodier. Da parodier er skapt for å ironisere, og dermed er det ikke en direkte konkurrent med opphavsmannens økonomiske interesse.

"Formålet bak parodien er av betydning i vurderingen av om det er tale om en tillatt bruk eller ikke. Er formålet samfunnskritikk, satire eller lignende over det originale verket, vil parodien lett kunne passere. Er det imidlertid tale om i første rekke kommersiell utnyttelse, kan parodien kunne komme i strid med markedsføringslovens regler", står det videre.

Det understrekes også at det må være parodi over verket, det kan ikke bare være en humorsak.

Det er dermed mye som tyder på at politiets innlegg på Instagram av Bernie Sanders kommer inn under parodivernet, og at de har lov til å legge det ut. Man kan også argumentere for at det kommer inn under § 104, slik som Nyrud forklarte.