Sørnett

SIAN-besøk gikk fredelig for seg

Fanny Bråten (med ryggen til kamera) diskuterer islam med en ung muslim.

Fanny Bråten (med ryggen til kamera) diskuterer islam med en ung muslim.

Den kontroversielle gruppen har tidligere blitt møtt av voldelige motdemonstranter, men fredag forrige uke gikk SIAN's appell rolig for seg.

Publisert:

 

 

 

 

 

 

 

Litt over klokken 14:00 fredag 6. mai, kom seks medlemmer av organisasjonen SIAN (Stopp Islamiseringen av Norge) gående inn i krysset mellom Markens gate og Skippergata.

Allerede en halvtime før hadde det samlet seg en stor folkemengde på stedet, og entusiasmen rundt SIAN viser seg her å være omfattende.

Positive til ytringsfrihet

De fleste tilskuerne fremstod som positive til at SIAN skal få lov å ytre sine meninger.

Tilskuer Tor Øystein Olsen mente den beste måten å forholde seg til SIAN på, er ved å ignorere de.

Hva synes du om at SIAN skal stå her i dag?

-- Vel, det triste er jo at folk gidder å møte opp. For hvis ingen møter opp, hadde SIAN måtte stå å tale for seg selv uten at noen hadde lyttet.

Tilskueren Iben mener at SIAN bør få ytre seg, men vil ikke la SIAN få ytre seg uimotsagt.

Hva er deres forhold til ytringsfrihet?

-- Vi er for ytringsfrihet. Vi stopper de ikke fra å si det de mener, men vi er her for å vise at ikke alle er for det de sier.

Rolig ordskifte

Under SIAN's to timer lange oppmøte på stedet, hadde samtlige av SIAN's medlemmer fredelige ordskifter med engasjerte borgere som var uenige. SIAN's medlemmer spredte seg ut i folkemengden, og det formet seg stadig mindre grupperinger rundt SIAN-medlemmene.

Det var hovedsakelig etniske minoriteter som er interesserte i å snakke med SIAN. Uenighetene var mange og sterke, og noen ufine ord ble utvekslet.

[img232289_2LM]

 

 

 

 

 

 

 

Vi spurte også SIAN's leder Lars Thorsen hva det er de ønsker å oppnå.

Hva er målet deres?

-- Vi ønsker å reversere islamiseringen av Norge, og å fortelle om islam-problemet. Altså, det du ser rundt her, politi og gjerder, det forteller jo at vår beskrivelse av problemet er reell.

Mener du det er greit å bruke ufint språk og kallenavn? Ødelegger ikke det muligheten deres for å opprette en saklig og konstruktiv dialog rundt det dere ser på som problemer i muslimsk kultur?

-- Vår strategi er absolutt en effektiv og nyttig strategi. For følelser er ikke et argument. Hvis man ikke kan komme til torgs med motargumenter, og man bare kommer med følelser, da har man tapt, mener Lars Thorsen.

Stor politibemanning

Politiet stilte opp med svært mange betjenter. De stilte også opp metallgjerder i bilveien hvor Skippergata krysser Markens gate. Noen av politibetjentene stoppet også forbipasserende for å gå gjennom ryggsekkene deres.

[img232289_3LM]

 

 

 

 

 

 

 

En person bortvist etter lettere knuffing

En person var flere ganger veldig pågående, og skubbet kamerautstyret til medlemmene i SIAN. Etter å først ha blitt bedt av politiet om å holde litt avstand, så ble vedkommende til slutt bortvist fra stedet da personen ikke ville slutte å være pågående.

Det fremstod ikke særlig dramatisk, og personen som drev med skubbing samtykket til å forlate stedet. Det hele gikk udramatisk for seg.