Sørnett

Stadig flere matbutikker kutter plast

Siren bruker handlenett når hun handler på coop Extra. Foto: Maren Lysnes

Siren bruker handlenett når hun handler på coop Extra. Foto: Maren Lysnes

Nå har Coop, Kiwi og Meny begynt med tiltak som skal minske forbruket, ved å erstatte poser og emballasjer med papp og papir.

Publisert:

På Coop Extra møter vi kunde Siren Nodeland, som drar frem handlenettet ut av vesken når vi spør om hun foretrekker poser i plast eller papir.

-Jeg tror at papirposer forurenser like mye som plast på grunn av produksjonen. Men hvis jeg absolutt skulle valgt, ville det blitt plastpose.

Flere og flere dagligvarebutikker fjerner nå plastemballasjen på mange av varene i butikkene, og det er spesielt mye fokus rundt frukt og grønt-avdelingen. Nodeland mener dette er bra, ettersom det er mye unødvendig plast.

-Hvis jeg skal kjøpe en eller flere avokadoer, trenger jeg ikke å ha det i en pose! For eksempel bananer også, jeg trenger ikke ha frukten i verken pose eller pappbeger.

Gjenbruk av fruktposer

[img177982_2LM]

Assisterende butikksjef ved Meny Albert, Michelle Tronstad, forteller at Meny kommer med flere miljøvennlige tiltak fremover.

-Gjenbruksposene skal man kunne kjøpe, ta med hjem og vaske. Det blir som et handlenett.

I tillegg til mindre plastemballasje rundt om i butikken, er det satt opp en søppelbøtte utenfor kasseområdet der man kan kaste plast, slik at Meny kan resirkulere det.

-Dette er for at hvis kunder ikke ønsker å ta med seg plasten hjem, så har de muligheten til å kaste plasten hos oss rett etter at de har kjøpt varene. Da kan vi resirkulere det på riktig måte.

Store konkurrenter har innført papirposer som et alternativ til plastposer, men Meny har valgt å ikke innføre dette. De jobber for tiden med å finne en god løsning.

- Vi må ikke forsterke et problem, når vi prøver å løse et annet


Selv om plastemballasjen er et stort miljøproblem, er miljøsjef på Coop, Knut Lutnæs, klar på at den har mange viktige funksjoner.

-Emballasjen skal blant annet sikre kvalitet, sikre trygg mat og ha best mulig holdbarhet fra produksjon til transport. Fra drueranker i Sør-Afrika til Coop mega i Kirkenes, er det ganske langt. Da må vi få druene rene og friske fram.

[img177982_3LM]

Forskning viser at nordmenn kaster ca 350 000 tonn mat hvert år. Derfor mener Lutnæs at det er viktig å huske på matsvinn i kjølvannet av debatten om plastforbruket.

-Ved å fjerne emballasjen på frukt og grønt, vil problemet med matsvinnet, som er et gigantisk miljøproblem både nasjonalt og globalt, øke. Det er helt sikkert.

Coop har i flere år tilbudt kundene både papirposer og handlenett som et alternativ til plastposene. Men Lutnæs forteller at når det gjelder forsøplingsproblematikk er papir definitivt bedre enn plast.

-Papir brytes lettere ned i naturen, mens det tar mye lengre tid med plast. Plastindustrien hevder, og det er ikke umulig at de har rett, at klimamessig så er plastposene et bedre alternativ. Det er mindre energikrevende i produksjon, og den er lettere, også videre.

[img177982_4RS]

"Kokosnøtten klarer seg fint på egenhånd"

Knut Lutnæs forteller at de har hatt eksempler på unødvendig bruk av emballasje, og at man må fokusere på de riktige tingene.

-Selvfølgelig skal vi fjerne emballasjen på kokosnøtten. Den klarer seg fint på egenhånd. Men for eksempel plastemballasjen på agurken, skal ikke fjernes. Beholder du emballasjen på en agurk, holder den seg mye lenger.