Sørnett

Stadig vekst for folkehøgskolene på Sørlandet

KLATRING: Klatre-linja på Kristiansand Folkehøgskole er populær. Foto: Kristiansand folkehøgskole

KLATRING: Klatre-linja på Kristiansand Folkehøgskole er populær. Foto: Kristiansand folkehøgskole

For sjette året på rad har det vært økning i antall søkere til folkehøgskolene i landet. Det merkes på folkehøgskolene på Sørlandet.

Publisert:

Nåværende skoleår har rekorden på antall elever som går på folkehøgskoler, med 7900 elever fordelt på 82 folkehøgskoler. De foreløpige tallene på søkere tyder på det blir enda flere elever på folkehøgskolene neste skoleår. Skjer det, vil det være sjette året på rad med flere søkere. Så langt har skolene mottatt nesten 30 prosent flere søknader enn på samme tid i fjor. Det er også 50 prosent flere enn for to år siden.

Stor økning på Sørlandet
Agder Folkehøgskole og Kristiansand Folkehøgskole har merket den økende interessen for folkehøgskoler.

Agder Folkehøgskole har til nå registrert en 20% økning i søkere i forhold til samme tidspunkt i fjor, med 345 søknader til nå. Linjene som drar flest søkere er Reiseliv og Utvikling, og Global Utvikling.

For Kristiansand Folkehøgskole har økningen vært enda større. Sammenlignet med samme tidspunkt i fjor har det vært en økning på hele 35%. De mest populære linjene er de fysiske linjene, med klatring som den mest populære. Dyr og natur, og Helse, psykologi og velvære er andre linjer som har stor interesse.

Gir rom til å tenke
– Mer enn noen gang viser ungdommen at de har behov for et pusterom etter videregående skole, før de går videre med andre studier. Uten både karakterer og eksamener klarer folkehøgskolene å gi elevene lyst og motivasjon til å lære mer, sier informasjonsrådgiver for Folkehøgskolene Marit Asheim.

[img203795_2LM]

Trendy å søke folkehøgskole
Siden 2004 har det vært en jevn økning i elevantall på folkehøgskolene. Det går 20 prosent flere på folkehøgskole nå enn for ti år siden.

– Årsaken til veksten er sammensatt. Likevel er den først og fremst et tydelig signal til resten av skole-Norge. Stadig flere av våre elever forteller at de er slitne etter karakterpress på videregående. Selv når de er sikre på videre utdanningsvalg, trenger de rom for å senke skuldrene og bli tryggere på seg selv. Dette finner de på folkehøgskolen, sier Asheim.