Sørnett

Står opp grytidlig for å ta bilder av soloppgangen

Når fargene begynner å vises på himmelen, springer Kjell Christian på svabergene som en jojo for å få de perfekte vinklene. Foto: Stine Nilsen

Når fargene begynner å vises på himmelen, springer Kjell Christian på svabergene som en jojo for å få de perfekte vinklene. Foto: Stine Nilsen

Kjell Christian reiser ut grytidlig for å fange øyeblikket andre går glipp av. - Det er noe eget med soloppgangen.

Publisert:

Så lenge været tillater det, gjør han dette hver helg og noen ganger også i ukedagene. Hvis solen står opp slik at han kan gjøre det før jobb, hender det at det skjer flere ganger i uken.
- Noen syns kanskje det er teit, men jeg syns det er fint og andre får se det jeg får se på Facebook.

Alarmen ringer, jeg hiver på noen varme klær og knabber speilreflekskameraet på vei ut døren. Klokken er 06:15 når jeg og Kjell Christian kjører ut for å finne den perfekte plassen for å ta bilder av soloppgangen. Fuglene har ikke stått opp, og det har heller ikke solen. Den skal han nemlig fange i et fryst øyeblikk gjennom kameralinsen, og det fikk jeg bli med på!

På en smal vei bort fra sivilisasjonen sakker Kjell Christian ned farten når gatelysene forsvinner og mørket sluker oss. Han forteller om mye elg i området og at de plutselig kan være på veien.
- Jeg gidder ikke å ha de på bilen, smiler han.

[img190813_2RM]

Kun fordi det er gøy

Man må være på plassen en liten time før solen står opp, og det tidligste Kjell Christian har stått opp er to. Dette har han holdt på med i tre år, og gjør det kun fordi det er gøy.

"Den dagen dette blir for mye stress, og ikke bare gøy lenger, da slutter jeg."

Han liker best å ta bilder langs kysten, og området han farter rundt i varierer fra Arendal til Lista. Han bor selv rundt en halv time nord for Kristiansand.
- Det er ikke nødvendig å kjøre land og strand for å ta et bilde, men jeg liker best kysten og da blir det litt kjøring.

Vi er kommet fram til en av favorittplassene hans, Høvåg. Det er ennå mørkt, og vi må ha med lommelykter når vi forlater bilen. Det er en 10 minutters gåtur, opp og ned på steinene, for å komme ut til fyrene og her slår vi oss ned for å vente på den rød himmelen.
- Snart tar skyene fyr skal du se, ler Kjell.

Bomturer

Kjell Christian har hatt flere bomturer opp igjennom de tre årene han har holdt på. Det er fort gjort, og det er ikke bestandig han er like heldig med værmeldingen eller feiler med utstyr. Han forteller om en gang han dro til Lista i Farsund kommune, solen var stor og nydelig, men den var på vei bak et stort skylag.

- Jeg brukte for lang tid på å rigge opp utstyret, og akkurat i det jeg var klar til å ta bilder, forsvant den fine digre sola bak skyene. Da fikk jeg ingen bilder, og det var 1,5 time forgjeves.

[img190813_3LF]

Klokken nærmer seg halv åtte, og fargene begynner å leke på himmelen. Kjell Christian får panikk, det er nå det begynner. Han tar frem kameraet og en lang linse fra sekken, setter opp stativet og begynner å plukke på innstillingene.
Nå går det fort, og Kjell løper rundt som en jojo på svabergene for å få de beste vinklene. Det er dette som er den beste delen.

Litt skummelt 

I vinterhalvåret kan det være litt farlig å gå på svabergene, da de fort blir glatt i kulden og regnet. Kjell Christian går stort sett alene, og tenker på de gangene det kunne gått galt. Han er stort sett forsiktig, men syns selv det er litt skummelt.
- Samtidig må en tørre og være litt vågal for å få unike bilder, sier han.

Etter 20 minutter var Kjell Christian klar til å pakke ned utstyret, men vi ble sittende å prate. Etter 10 minutter titter en stor appelsin opp av havet og skyene, og Kjells øyne blir omtrent like store i det han peker linsen mot den.
- Tenk hvis vi bare hadde gått, vi hadde jo gått glipp av den!

[img190813_4LF]

Medlem i Lillesand Fotoklubb

Så hva gjør Kjell Christian egentlig med alle bildene han tar?

Han er medlem i Lillesand Fotoklubb, som en gang i året har en egen fotoutstilling. Her stiller han ut de bildene han tar, i tillegg til å legge de ut på sosiale medier.

Han redigerer bildene sine i Lightroom (LR), for å justere bildet slik at det blir så naturlig som han så det, før han legger de ut på sin egen Facebook side som har 1231 følgere.
- For de som sier at mine bilder er for fargerike, så kan de bli med ut å se det med egne øyne. Stå opp klokken 06, og bli med meg!

 

PS, Kjell Christian har en liten pause i sommermånedene.