Sørnett

Studenter sniker på bussen

1 av 20 mener det er sosialt akseptabelt å snike på bussen. ARKIVFOTO: Michael Selbekk

1 av 20 mener det er sosialt akseptabelt å snike på bussen. ARKIVFOTO: Michael Selbekk

10 av 15 studenter Sørnett har pratet med på Universitetet i Agder innrømmer at de sniker på bussen, eller at det har skjedd en gang i blant. Flertallet forteller at grunnen til dette er latskap eller dårlig økonomi.

Publisert:

Mange reiser med buss, og i busselskapet Boreal er det installert kortlesere både foran og bak. Flere tillater seg selv å snike en gang i blant. Ifølge en undersøkelse fra TNS Gallup mener én av 20 at det er sosialt akseptabelt å snike. Flere på Campus Kristiansand mener det samme.

- Det er selvfølgelig ikke akseptabelt å ikke betale, selv om det hender at jeg gjør det selv. Skjer det først en gang, så gjør du det gjerne en gang til. Jeg er innforstått med at de har kontroller, men det har aldri gagnet meg, forteller en kvinnelig student som ønsker å være anonym.

Klar over problemet

Siv Elisabeth Wiken, administrerende direktør i Agder Kollektivtrafikk AS (AKT) sier at de er klar over at folk sniker på bussen. Spørsmålet om hvorfor folk sniker på bussen mener Wiken er vanskelig å si noe på.

- Det er jeg litt usikker på. I begynnelsen var det kanskje forvirrende for folk angående betaling. Hva som er grunnen til at folk velger å snike på bussen syns jeg er vanskelig å si. Det blir det samme som å ikke gjøre opp for seg på andre områder i livet, da dette kanskje kan være en økonomisk belastning.

[faktaboks]


Hemmelighetsfull rundt kontroller

- Vi kjører massiv kontroll. Hvor ofte og når de har kontroll ønsker jeg ikke å kommentere, sier Wiken.

Wiken forteller at de ikke har noe statistikk på hvilke aldersgrupper som foretar sniking på bussen. Poenget er å gjøre noe med dette. Alle skal betale og gjøre opp for seg, også får det holde med det.

Gebyr for snikere

Ung.no forteller at størrelsen på gebyret du må betale vil avhenge av hva som er fastsatt i vedtektene for det enkelte transportsselskapet. Hvis du ikke betaler gebyret på stedet vil du måtte betale en høyere sum senere. Hvis du ikke betaler dette beløpet vil det bli purret opp, og om nødvendig innkrevet ved inkasso.