Sørnett

Svindlet NAV for over 200.000

Kristiansand Tingrett (Foto: Diane Marie Sundberg)

Kristiansand Tingrett (Foto: Diane Marie Sundberg)

En 36 år gammel mann er dømt for grovt bedrageri i Kristiansand tingrett. Han ville hjelpe familien sin i Afrika.

Publisert:

 

I august 2015 mottok NAV en søknad om dagpenger fra 36-åringen som hadde mistet jobben sin i Vennesla. Mannen leverte inn et elektronisk meldekort til NAV hvor han oppgav at han hadde arbeidet 0 timer, til tross for at han faktisk hadde arbeidet 962 timer i løpet av denne perioden. Dette medførte at han fikk utbetalt nærmere 225.000 norske kroner.

Tregt rettssystem  

NAV fattet vedtak om stans i utbetaling av dagpengene litt under ett år senere. Dette fordi de hadde kommet over opplysninger om at mannen var ansatt i Larvik kommune i en 100 prosent stilling. Det tok hele ni måneder før saken ble anmeldt til politiet, og ytterligere 13 måneder før den dømte ble avhørt. Om ikke det var nok, tok det hele åtte måneder til før hovedforhandlingene om dom ble holdt.

[img187645_2RM]

Under rettssaken møtte ikke mannen i retten, men fikk mulighet til å forklare seg over telefon. Her erkjenner han straffskyld, dette med at han sier at han var klar over å ha jobbet flere timer enn han hadde lov til.

36-åringen forklarte seg videre med at hans formål var å redde egen økonomi, samt å hjelpe familien i Afrika.

Slapp billig unna 

Slike bedrageri anses som grove, og retten slår ofte hardt ned på dette. I utgangspunktet skulle straffen ligge på om lag 75 dagers fengsel, men ifølge norsk lov skal tiden mellom lovbrudd og straff være rimelig. Med tanke på at det tok hele 2,5 år før mannen ble dømt, fikk han kun 30 dager.