Sørnett

Usikker på om legalisering er svaret

Thea Dahl, Mina Sofie Pedersen, Helene Østberg og Vårin Kristina Vik (KKG)

Thea Dahl, Mina Sofie Pedersen, Helene Østberg og Vårin Kristina Vik (KKG)

Legalisering av stoffer som cannabis og marijuana blir i økende grad mer akseptert i Norge, og det kan ofte virke som de unge i overveldende grad er støttespillere av en legalisering, men stemmer dette helt?

Publisert:

Elevene på KKG har delte meninger når det kommer til deres tanker angående legalisering av cannabis som en del av rusreformen. Dette kommer i kjølvannet av at det nå er et forslag ute på høring hos Stortinget om rus reform; og hvis det er et tema i ruspolitikken som pleier å skape engasjement i media så er det nettopp legalisering av visse stoffer. Det må påpekes at reformforslaget ikke innebærer spørsmålet om legalisering av cannabis, men avkriminalisering.Uansett så er det interessant å høre hva ungdommer syntes om den norske ruspolitikken og eventuelt hva som burde gjøres. Elever som Maks Saprykyn mener det kunne vært mer avslappede lover rundt dette.

- Hvorfor ikke tenker jeg. Livet ligger i dine hender og man tar sine egne valg. En ting som også må påpekes er at det er viktigere hva familien vektlegger, enn hvilke lovforslag som blir vedtatt av regjeringen, sier Saprykyn.

[img199805_2LM]

- Hvorfor ikke tenker jeg. livet ligger i dine hender og man tar sine egne valg.

Andre var ikke like åpen for en komplett legalisering, men tilbydde heller noen andre synspunkter som er mer opptatt av de som sliter med slike stoffer, ifølge Guy Berger Nzitunga.

- Jeg føler vel egentlig ikke at vi bør legalisere men helle avkriminalisere det. De som bruker det bør heller få hjelp isteden for straff, forteller Berger Nzitunga.

 

[img199805_3LM]

 

[img199805_4RM]

Noen av elevene valgte å være kort og konsis. Jentegjengen Thea, Mina Sofie, Helene og Vårin sier veldig enkelt: - Nei, det er vi ikke for.

For noen dager siden arrangerte den frivillige rusforebyggende organisasjonen IOGT i samspill med Kristiansand kommune en politisk debatt, der temaet nettopp var hvordan man på best mulig måte kan forebygge rus og alkoholmisbruk blant unge. De var ikke så optimistiske når det kom til engasjementet rundt cannabis. De ville heller at Norge skulle se til land som Island og den såkalte "Islandsmodellen" når det kommer til bekjempelse av rusmisbruk.

[img199805_5LM]

- Den handler jo om at Island hadde et ekstremt alkohol og rusproblem blant unge på nitti-tallet, og innså at de måtte gjøre noe. De svarte dermed med å investere ressurser på drive med forebygging i form av fritidsaktiviteter for unge. Det å drive med forebygging er ikke gratis, sier Silje Ljosland i et intervju med Sørnett.

I dag er Island faktisk et av de landene i Europa med lavest alkoholforbruk blant unge. I 1998 rapporterte hele 42 % av 15-16 åringer på Island at de hadde drukket seg fulle. I dag er det nede i 5 % ifølge tall fra BBC.

En full legalisering av stoffer som cannabis er ikke forventet å bli legalisert i nærmeste fremtid, men det forventes at det vil bli mer og mer avkriminalisert.