Sørnett

Vinterfuglenes trender

Foto: Silje Alden

Foto: Silje Alden

For to år siden ble Kristiansand rammet av en kraftig kuldeperiode, noe som førte til en rekke fugledød. Dette er en av grunnelementene for at NOF driver med hagefugltelling.

Publisert:

Hagefugltelling er en årlig sjekk av fuglebestanden som drives av Norsk Ornitologisk Forening, som i år ble det arrangert for 13. gang. Over 20.000 engasjerte fugleentusiaster deltok i tellingen over hele Norge.

Resultatene fra årets telling viser stor tilgang på mat i skog og mark i hele Sør-Norge er grunnen til at fuglene kommer mindre på hjembesøk til folks foringsplass. NOF opplyser at værforholdet spiller en rolle i hvorvidt fuglene oppsøker de ulike foringsplassene. Kristiansand har hatt en snøfattig og mild vinter, noe som har ført til at det har vært gunstige matfunn i skog og mark. På lik linje som i fjor var det 51 fugler på foringsplasser med gjennomsnittlig 51 fugler. Tellingen fanger opp nye og registrere gamle trender blant Kristiansands vinterfugler.

Blant dem som har deltatt på tellingen i år er Rolf Heinrich Sunde (66). Han er redaktør i Piplerka som er et B-blad utgitt av Norsk Ornitologisk Forening avd. Vest-Agder Fylkets fuglevernforening.

[img203964_2LS]

-Tellingen i år var litt lite i forhold til de andre årene, forteller Sunde. Det har jo vært litt lavt på foringsplassene på grunn av været vi har hatt, så jeg vil si at tellingen var midt på treet, legger Sunde til.

Det å drive med hagefugltelling er for å se tendensen, og se hvilke arter som holder seg stabil og hvilke som er på retur. Det er viktig at tellingen går over flere år for å se gjennomsnittet. Det vises også at når snøen legger seg kommer er det mange sisiker og dompaper som kommer på matbrettet.

-Flokker på 20-30 sisiker og opptil hele 10 dompaper samler seg rundt matbrettet, forteller 66-åringen.

Sunde har deltatt på tellingen i 5-6 år, og under årets telling har han sett opp imot 14 forskjellige arter. Aller mest gikk det i kjøttmeis og blåmeis, men også dompap som en god nummer to.

-Jeg har hatt fugler som hobby siden jeg var guttunge. Jeg husker jeg bygde mitt første fuglehus på sløyden i 7. klassen, og etter det begynte fugleinteressen, helt til 15-års alderen. Så avtok det i en periode, men så var det noen kamerater av meg tok opp igjen fugleinteressen i voksenalder. Så bestemte vi oss for å melde oss inn i Norsk Ornitologisk Forening i Kristiansand. Så var det ikke mange årene senere før jeg satt som formann i foreningen, og var formann i 6-7 år. Så nå er jeg nestformann og er ansvarlige utgiver av bladet Piplerka siden 2009, forteller han.

[img203964_3RS]

Sunde forteller at foreningen har vært på flere fantastiske fugleturer, blant annet i Finnmarksvinden, Spania, Mallorca, Afrika, Asia og Sør-Amerika. På disse turene er det frem med fotoapparatet, kikkerten og tålmodigheten.

De siste 3-4 årene har foreningen hatt aktiviteter som «birdrace». I denne aktiviteten grupperer fugleentusiastene seg i en gruppe på fire, så starter konkurransen om å fotografere flest arter. Etter fotograferingen er det sosialt samvær og premiering. 40-åring fra Holland som satte verdensrekorden med flest arter (6300) holdt foredrag under premieringen.

Hva syntes du om hagefugltellingen?

-Jeg syntes det er positivt at folk får være med å bidra, det er viktig at NOF får disse tallene fra tellingen. Vipe er en minkende art, så vi oppfordrer bøndene til å finne reirene og merke de, så traktoren ikke lager eggedosis av de, forteller Sunde og trekker på smilebåndet, men med en seriøsitet i stemmen.

Fugleentusiasten begynner å foringen når kulden kommer snikende innpå. Omtrent fra 1 november, og fram mot ut mai-måned. Nøtter og solsikkefrø står på menyen for vinterfuglene.

Et kort utvalg av fuglene som står på registreringslisten er kjøttmeis, skjære, blåmeis, gråspurv, bokfink, grønnfink, kråke, svartmeis, ravn, gråmåke, og stær. I tillegg sjekker de også bestanden på ekorn, katt, ulike type svaner, ender, ørn og hjort.

[img203964_4LF]

Sunde forteller at Kristiansand ble rammet av en kraftig frosttermin for to år siden og at dette er en viktig grunn til å holde et ekstra øye med fuglebestanden.

-Vi fant mange fugleunger frosset i hel i reirene, forteller hobbyfotograf og fugleentusiast Sunde.

I de to Agder-fylkene var det 397 foringsplasser som sendte inn rapport og de fikk legge øye på hele 19480 fugler. Fuglen som folk flest fikk se i både resten av Norge og på Sørlandet var kjøttmeis med hele 4306 individer, og 94 % av deltakerne registrerte denne. I tillegg fikk folk oppleve den sjeldne fuglen konglebit som ble registrert av hele 18 deltakere, imens den kun besøkte 3 ulike hager.

[img203964_5LF]

Etter 13 år med registrering er det vanskelig å fastslå om endringene som vises gjennom rapporten er drastisk, men det er påvist at klimaforhold spiller en viktig rolle i forhold til fuglens atferd, utbredelse og tilgang til mat. Derfor blir fugletellingen en økende viktighet for å kunne vise til en tidsserie med observasjoner av tusenvis av bidrag i den årlige fugletellingen som gjelder siste del av januar. Hagefugltellingen resulterer i at det er stabilt med fugler i Sør. I Kristiansand var det registrert 2775 individ og 42 ulike arter fra 69 hager.

[img203964_6LF]

Tellingen startet lørdag 25. og søndag 26.januar. I tillegg til at folk deltar hjemmefra, er også skoler og barnehager aktive i tellingen. For å kunne være deltaker i å kartlegge vinterfuglene er det eneste du trenger å gjøre er å notere fuglene du får øye på i hagen din og legge det inn på internett.

Video som illustrer et utvalg av individene som er på registreringslisten til NOF:

[embed]https://youtu.be/1psEWiyk2FM[/embed]

 

Her kan du sjekke hvordan fuglebestanden er i ditt område:

https://www.fuglevennen.no/aktiviteter/foringsplassen/resultater/?periode=hagefugl%2F2020&fylke=9%2C10