Sørnett

Ønsker ikke misjonering i skolen

Marianne Løge Hedman i Human-Etisk Forbund mener skolene er for dårlige til å informere om alternativer til skolegudstjenester. Foto: Torstein Kvale Jr, Agderposten

Marianne Løge Hedman i Human-Etisk Forbund mener skolene er for dårlige til å informere om alternativer til skolegudstjenester. Foto: Torstein Kvale Jr, Agderposten

Ikke alle vil delta i skolegudstjeneste før jul. Human-Etisk Forbund vil ha mer fokus på fritak og alternativer.

Publisert:

Organisasjonssekretær i Human-Etisk Forbund Aust-Agder, Marianne Løge Hedman, har fått flere henvendelser fra foreldre som ikke vet hvordan de skal forholde seg i forbindelse med fritak fra julegudstjenester i skolens regi.

- Skolen er pliktig til å gi hjemmet beskjed om fritaksretten, sier Hedman.

- Hvis julegudstjenesten er den eneste skoleavslutningen er det jo trist for de som blir utelatt, legger hun til.

Hedman sier skolene må ta hensyn til at fellesskolen i følge menneskerettighetene skal være objektiv når det gjelder livssyn.

Human-Etisk Forbund mener skolegudstjenesten ikke bør ha karakter av semesteravslutning, da en slik avslutning skal være samlende for alle elever på skolen.

Forkynnende

- Skolegudstjenesten er forkynnende og det skal den være, sier sokneprest i Oddernes menighet Jon Andreas Lauvland. [sniplet faktaboks]Han ser ikke noe problem med skolegudstjenester hvis det finnes et alternativ for dem som ikke vil delta.

- Det er flott, riktig og viktig med et alternativ, sier soknepresten.

En liten flokk

Sosiallærer Eldbjørg Eie på Vågsbygd skole sier skolen har et felles opplegg for 1. - 7.-klasse som et alternativ til de som ikke vil delta i skolegudstjenesten.

- Det er en liten flokk hos oss hvert år som ikke går i kirken. Når det gjelder våre innvandrerbarn er det mange av dem som deltar i skolegudstjenesten, sier sosiallæreren.