Sørnett

På byvandring i Kristiansand

Moqid Alzaid (venstre) og Shakria Khalil (høyre) la an en prat før byvandringen. Foto: Michael Selbekk

Moqid Alzaid (venstre) og Shakria Khalil (høyre) la an en prat før byvandringen. Foto: Michael Selbekk

Asylsøkere lærer norsk kultur på velkomstsenteret i domkirken. – Jeg er veldig glad for tilbudet, forteller asylsøker Shakria Khalil.

Publisert:

–  Vi får møte folk her mens vi venter på svar om fremtiden, forteller asylsøkeren Shakria Khalil som er til stede på velkomstsenteret torsdag formiddag.

Velkomstsenteret er et tiltak fra domkirken i Kristiansand for å ønske asylsøkere velkommen, og gi dem opplæring i den norske kulturen mens de er her. Senteret består av frivillige som ønsker å bidra.

Varaordfører Jørgen Kristiansen er svært fornøyd med tiltaket.

– Det er helt topp. Det er slike frivillige ordninger vi ønsker, og det gleder meg stort, forteller Kristiansen om velkomstsenteret.

Stor iver 

[img139737_2RS]

Initiativtaker Odd Bjarne Ellefsen fortalte til Sørnett at de besøkende er ivrig etter å lære.

– Det kommer som regel 50-80 personer hver mandag og torsdag. Det finnes ikke andre  tilbud for asylsøkere, ettersom det ikke er sikkert om de får bli værende. De ønsker å lære norsk, forteller Ellefsen.

Sørnett tok kontakt med to av asylsøkerne til stede, Shakira Khalil og Moqid Alzaid, som er fornøyd med tilværelsen i Norge.

– Jeg har blitt tatt veldig godt tatt i mot i Kristiansand. Folk smiler til oss og er glade. Vi trenger den følelsen som flyktning.Vi føler oss ikke som flyktninger fordi folk her er snille og hjelper oss, forteller Khalil har vært i Norge i ca. 5 måneder.

Vi føler oss ikke som flyktninger fordi folk her er snille og hjelper oss. Shakria Khalil

Hun fortalte at det er mange forskjeller i Norge fra hjemlandet sitt.

[img139737_3RM]

– Det er mange forskjeller, men den største er at det er trygt her. I mitt hjemland er det krig, og alle kan ikke dra derfra. Jeg er veldig glad for å være trygg her, forteller Khalil fornøyd.

Kristiansen positiv til nye asylsøkere 

Kristiansand kommune beregner 3000 nye asylsøkere i 2016, det synes varaordføreren er helt naturlig.

– Det er helt topp. Vi må ta vår andel. Når det kommer 30 000 nye asylsøkere er det helt naturlig, svarer Kristiansen over telefonen.

[img139737_4RM]

Kristiansen fortalte også om hvordan de nye asylsøkerne vil påvirke byen.

– Det vil gjøre byen vår enda mer flerkulturell enn den allerede er. De blir et innslag i byen. Det blir vår jobb å gi de en meningsfull hverdag, forteller Kristiansen om fremtidens asylsøkere.

Ellefsen på velkomstsenteret fortalte om hvordan de ser på de nye asylsøkerne.

– Vi ønsker alle velkommen til byen. Vår oppgave er at asylsøkerne blir sett og møtt, forteller initiativtakeren.