Sørnett

Flere selvdiagnoserer cøliaki

Illustrasjonsfoto. Kilde: Google.

Illustrasjonsfoto. Kilde: Google.

Legene fraråder å bruke google for å diagnosere cøliaki.

Publisert:

- Hvis en person kommer en tid etter at de har startet med glutenfri kost, og ønsker å få en diagnose eller utelukke en diagnose, så finner vi plutselig ikke noe tegn til denne sykdommen. Dette er på grunn av at pasienten allerede har startet behandling en tid tilbake, sier Petter Hære, lege og spesialist ved Sørlandets sykehus.

Selvdiagnoserer seg selv

Det er opptil en prosent av Norges befolkning som har cøliaki. Langt flere har glutenintoleranse som ikke er påvist av lege. Likevel er det mange som ikke går til lege når de reagerer på ulike matvarer, og de leser seg heller opp på internett for å sette en diagnose.

Silje Kristine Jacobsen er en av disse som har forsøkt å finne ut av problemene hun får når hun spiser gluten. Men har funnet ut på egenhånd at hun ikke tåler diverse matvarer. Dette inkluderer blant annet gluten.

- Jeg vet ikke om det er en allergi eller en intoleranse, men jeg reagerer såpass mye hvis jeg prøver å spise det. Jeg har prøvd i senere tid å spise en brødskive, og blir veldig dårlig av det.

Hun har prøvd i samarbeid med flere forskjellige leger å finne ut av problemet. Men prøvene hun har tatt har ikke gitt utslag på allergi. Hun har derfor prøvd på egenhånd å finne matvarer hun reagerer på.

- Jeg har prøvd frem og tilbake å holde meg unna forskjellige matvarer. Og det har hjulpet på symptomene, sier Jacobsen.

Anbefaler legebesøk før behandling

Petter Hære anbefaler alle som mistenker glutenintoleranse, å gå til fastlegen for å ta prøver før en eventuelt begynner med en glutenfri diett.

- Jeg vil absolutt anbefale det. Ikke begynn på glutenfri kost på egenhånd!