Sørnett

Ønsker å integrere gjennom å leve sammen

FRIVILLIG: Richard Gutvik hjelper til å male. Leilighetene må være klare før november. FOTO: Andreas Guthe.

FRIVILLIG: Richard Gutvik hjelper til å male. Leilighetene må være klare før november. FOTO: Andreas Guthe.

I fjor solgte ekteparet Jan og Monica Kjosavik deres hus på Hånes og flyttet inn i det som skal bli et bofellesskap for flyktninger i Tordenskjoldsgate. Ett år har gått, og nå har dugnadsarbeidet startet i det som skal bli totalt åtte leiligheter.

Publisert:

 

– På onsdag så kommer det en familie på seks. De kommer fra en flyktningleir i Libanon og direkte hit som kvoteflyktninger. Det blir veldig spennende, forteller Monica.

Dugnaden er for fullt igang i Tordenskjoldgate. Monica Kjosavik har samlet en gjeng frivillige arbeidere til oppussing av de resterende leilighetene som skal stå klare til november. Her skal det flytte inn flere flyktninger de kommende månedene.

– Det er veldig moro å få være med å bidra til et slikt opplegg forteller Richard Gutvik. Han er en av de frivillige som er med på å gjøre alt klart til innflyttingen.

Spennende fremtid i møte

Monica skal selv bo her sammen med hennes mann Jan og deres barn. De skal leve i lag med flyktningene som flytter inn. Nå venter hun spent. Den neste måneden er planen at leilighetene skal fylles opp. Da skal de ta i bruk fellesarealene i bofellesskapet og bruke dem til ulike sammenkomster.

[img150685_2RM]

– Vi skal ha alt fra felles middager til temakvelder og andre aktiviteter. Det skal bli veldig hyggelig. Samtidig er det viktig å understreke at dette er helt valgfritt for familiene som flytter inn.

Planen er at familien skal fungere som en grunnstein i fellesskapet sammen med andre frivillige for å gi flyktningene en introduksjon til livet i Norge.

– Flyktningene skal få et godt førstested å bo i Norge, hvor de kan lære om norsk kultur. Et sted hvor de kan føle ett fellesskap og danne nye venner, forteller Monica.

Skal bo der i to år

Planen er at flyktningene skal få bo i leilighetene i to år. Da håper Monica at de skal være så godt integrert at de kan skaffe seg ny bolig for seg selv.

– De vil selvfølgelig alltid ha tilhørighet til stedet her, men etter to år er planen at vi kan ta inn nye flyktninger. På den måten kan flere benytte seg av denne muligheten.

Hele prosjektet er i regi av menigheten Filadelfia som både Jan og Monica er aktive i.

HØR RADISAKEN UNDER