Sørnett

Sørlandsklubber bruker uregistrerte spillere

Fotballtrening. Foto: Patrick Sønstevold

Fotballtrening. Foto: Patrick Sønstevold

Fotballspillere i lavere divisjoner i Agder innrømmer at klubbene bruker mange ulovlige spillere.

Publisert:

- Det er helt vanlig å bruke spillere som ikke er registrert i klubben. Vi har flere på laget som spiller ulovlig, sier 20 åringen som til daglig spiller i 5. divisjon.

Bryter reglene

Det har blitt et økende problem i lavere divisjoner at klubber bruker spillere under falskt navn. De benytter seg av spillere som spiller i andre klubber, eller har suspensjoner. Disse spillerne spiller da under navnet til en annen spiller i klubben.

Sørnett har vært i kontakt med tre forskjellige spillere, som forteller om sine erfaringer. De mener det er helt normalt, og at de vet om flere som bryter reglene på samme måte.

- Jeg blir overrasket når jeg hører dette, sier fotballagent og advokat, Gunnar Martin Kjenner. Han sier dette er svært ulovlig, og at bruken av ikke spilleberettiget spiller skal medføre til ugyldig resultat.

 

Store konsekvenser og bøter

Agder fotballkrets vedgår at kretsen er klar over at lag og trenere benytter seg av spillere som ikke har lov til å spille.

Daglig leder Kjell Johnsen informerer om at de kontrollerer dommer- og spillerkort ganske ofte.

I Agder vil man få en bot opp mot 4.000 kroner, hvis man bruker en spiller som ikke er spilleberettiget. Johnsen trekker også frem at hvis en ulovlig spiller pådrar seg en alvorlig skade under kamp, så vil han ikke ha krav på forsikring. Da må klubben dekke alle utgifter på denne skaden.

Han forteller også at de ikke har ressurser til å dra rundt på alle kamper, så det er vanskelig å ta alle som jukser med navnene på dommerkortet.

- Vil man lure oss, så lurer man oss, sier Kjell Johnsen.

Gunnar Martin Kjenner forstår at de ikke kan reise rundt på alle kamper, men han mener en tett oppfølging av dette er jobben som må gjøres.

 

Nedprioritert 

Spillerne selv mener at Agder fotballkrets nedprioriterer lavere divisjoner, og at det derfor er veldig lett å jukse på denne måten. Ingen av disse spillerne har noen gang blitt kontrollert.

- Det er bare viktig og huske hvilket navn man spiller under, hvis man får gult kort, sier en 23 år gammel 5-divisjonspiller.

Kjell Johnsen sier at det er helt feil at de nedprioriterer lavere divisjoner. Han mener at spillere ikke har oversikt over hva de uttaler seg om. [faktaboks]

 

Holdninger og fair play

Gunnar Martin Kjenner og Kjell Johnsen stiller et stort spørsmålstegn til holdninger og tanken rundt fair-play hos trenere og spillere som jukser på denne måten. Man bryter ikke bare regelverket, men det påvirker også tabellsituasjonen i de forskjellige divisjonene. Det er uetisk ovenfor de klubbene som spiller etter reglene, da de kanskje ikke havner på den plassen de fortjener.

- Vi har gjort det bedre når vi har brukt ulovlige spillere. Så selvfølgelig påvirker det tabellen, sier 20 åringen som til daglig spiller i 5 divisjon.

Kjell Johnsen håper nå at trenere og spillere begynner å tenke på konsekvensene rundt skader og fair-play.