Sørnett

Semesterprosjekt: Synes ungdom begynner å drikke for tidlig

LETT TILGANG PÅ ALKOHOL: Anders Mørch Johannessen mener at mindreårige fort kan finne seg noen å kjøpe alkohol gjennom om de ønsker. Foto: Malene Sørensen Lundberg.

LETT TILGANG PÅ ALKOHOL: Anders Mørch Johannessen mener at mindreårige fort kan finne seg noen å kjøpe alkohol gjennom om de ønsker. Foto: Malene Sørensen Lundberg.

- Det var en kar som gikk rundt og ordna alkohol for deg.

Publisert:

[slideshow id=483]

 

Blant dagens ungdom er det blitt vanlig at man drikker alkohol lenge før man er myndige, mener studenten Eivind Marcussen.

- Jeg synes de begynner veldig tidlig å drikke. Jeg begynte ikke like tidelig som de andre. Jeg var vel cirka 17 år da jeg begynte å drikke, forteller 20-åringen.

Han minnes at det var kompisen hans på 18 år som skaffet alkoholen.

 

Kjøper alkohol gjennom venner

Kameraten, Edvard Østengen (20), forteller at mindreårige oftest kjøper alkohol gjennom venner og bekjente som har fylt 18.

- Det var en kar som gikk rundt og ordna det for deg. Du betalte ham penger, så skaffet han deg alkohol. Han ble tatt for det etter hvert, men det ble bare tilsnakk.

Selv var han yngre enn kompisen da han først begynte å drikke.

- Jeg var fjorten år. Det ble en del alkohol. Vi gikk ut på fester om helgene, men det var bare en gang i uka, ikke noe mer. Det synes jeg er greit.

 

Vil vente

Venninnene Stine Kallevik og Margrethe Riddervold på 16 år, er bestemte på å styre unna alkohol til de blir myndige.

- Vi drikker ikke. Vi går i en kristen menighet, så det er en grunn i seg selv til ikke å drikke. Og jeg har en avtale med mamma om at hvis jeg ikke drikker alkohol før jeg blir 18, så betaler hun lappen for meg, forteller Riddervold.

Jentene går på to ulike skoler, men har begge merket seg at det er gjenger av folk som drikker og dem som ikke drikker.

- Vi er ikke i de gjengene hvor de drikker, tilføyer Kallevik, – men jeg tror det er en stor andel som drikker. Mange har sikkert venner som er over 18 år som de får kjøpt alkoholen fra.

- De samler seg i et hus hvor foreldrene er borte, for det er ikke så mange på vår alder som går på byen, forteller Riddervold.

 

De er dumdristige

Hun synes ikke det er positivt at mindreårige velger å drikke alkohol.

- Det virker som om de er dumdristige og ikke tenker så mye på hva de gjør. At de ikke tenker på hvilke konsekvenser det har og hvordan det kan ødelegge livene deres.

Riddervold påpeker også at uvanen ikke er billig.

- Det koster sikker mye penger også.

 

Lett å skaffe alkohol

- Jeg tror ikke ungdom har noe problem med å få tak i alkohol hvis de ønsker å kjøpe det, sier Anders Mørch Johannessen ved forebyggende avdeling i Kristiansand politistasjon.

Han forteller at de lett kan finne noen utenfor en butikk som kan kjøpe det til dem for penger.

Et av tiltakene den Forebyggende avdelingen har for å hjelpe ungdom å holde seg på rett kjøl, er kjernegrupper. Det er et tilbud ved alle ungdomskoler og videregående skoler i Kristiansand, hvor man kan melde ifra om sine bekymringer over ungdommen. Da blir politiet koblet på.

LES OGSÅ: "Hjelper innsatte på rett kjøl".

 

Bekymringsmeldinger

- En bekymringsmelding kan dreie seg om alt fra det å ha en omgangskrets det er bekymringer rundt, til bruk av rus. Det er ingen begrensninger til hva du kan bruke en slik samtale til. Samtalen er et verktøy til å kartlegge videre tiltak som eventuelt må settes rundt ungdommen. Det kan være vi må sette i verk tiltak, eller at vi kommer til den konklusjonen at samtalen var nok. At ungdommen skjønte han måtte skjerpe seg.

I den forebyggende avdelingen har man merket at ungdom gjerne begynner å drikke allerede i en alder av 14.

LES OGSÅ: "Lavterskeltilbud setter opp teaterstykke på Kilden".