Sørnett

Spenningen stiger

Ivrige: Barna synes det er stas med andeegg og her viser Lea frem skålen de bruker når de veier eggene. (ALLE FOTO: Martine Haug Nysether)

Ivrige: Barna synes det er stas med andeegg og her viser Lea frem skålen de bruker når de veier eggene. (ALLE FOTO: Martine Haug Nysether)

I løpet av rugeperioden har ett andeegg gått tapt. Barna i Maritippen barnehage er nå spente på hvor mange pekingender som klarer seg.

Publisert:

Etter 26 dager i den elektriske rugemaskinen skal endene etter planen klekkes ut om to dager. Selv om Lea og Jonathan synes det har vært gøy å passe på eggene, er de ikke i tvil om hva de har gledet seg mest til.
- Det morsomste blir å se når eggene klekker ut, sier Jonathan og kikker ned på eggene i rugemaskinen.
Lea på sin side gleder seg mer til at hun kan kose med endene.

Ikke bare fryd
Selv om ungene har moret seg under rugeperioden, har ikke alt gått helt etter planen. Når barnehagen begynte med prosjektet hadde de ti andeegg, men i løpet av perioden har det blitt redusert til ni.
- Den ene anden var syk og klarte ikke å overleve. Når vi klekket egget var det bare brunt og gult blod, forteller Jonathan til Sørnett.no.

Jonathan og de andre oppdaget at det var noe galt med det ene egget når de skulle gjennomlyse eggene for å se hva som var inne i dem.
- Egget var kjempelett og veide ingenting i forhold til de andre eggene, sier Jonathan og demonstrerer med hendene.
Han innrømmer at han i begynnelsen hadde vanskelig for å forstå hvordan det var plass til en and inne i det lille egget, men nå vet han bedre.
- De har veldig liten plass, så de ligger krøllet sammen inne i egget.

[img65299_2RM]

Viktige oppgaver
Barna har under perioden lært hvor viktig det er å passe godt på eggene slik at flest mulig av endene har sjanse til å klare seg.
- Det er viktig å passe på temperaturen. Derfor må vi alltid huske på å lukke igjen døra, sier Lea idet hun bøyer seg over rugemaskinen.
Grademåleren viser 37,6 grader og hun smiler fornøyd. Alt er som det skal være.

I tillegg til å passe på temperaturen må ungene passe på at eggene har nok vann. De avhengig av nok å ha nok fuktighet for å klare seg.
- Vi gir dem vann når vi kommer om morgenen og når vi går, forteller Lea, og holder opp vannkannen som allerede er gjort klar til de skal gå hjem for dagen.

Egne ender
Det er fjerde gang Maritippen barnehage har et slikt prosjekt, og pedagogisk leder Gro Anita Hegg synes det er morsomt å lære barna om det som skjer i dyrelivet.
- Vi har kjøpt eggene fra en bonde fordi vi synes det er gøy å ha våre egne ender. Etter sommeren slipper vi de ut i sjøen som vi bruker både til å bade og fiske i med ungene, forteller Hegg.

[img65299_3RM]

Hun sitter foran pc-skjermen sammen med Lea og Jonathan. Ungene vil gjerne se bilder av hvordan endene ser ut når de endelig klekkes.
- De ser litt rare ut, konstaterer Jonathan og peker på bildet av den lille anden med et stort nebb og store føtter.
Lea titter bort på den selvlagde kalenderen som henger i vinduet. Der henger det kun to ender. Nå er det ikke lenge igjen.