Sørnett

Sterk opplevelse

Viser hensyn: Eivind Kristensen, har hatt tett kontakt med flere ofre og etterlatte etter 22. juli-massakren. (FOTO: Martine Haug Nysether)

Viser hensyn: Eivind Kristensen, har hatt tett kontakt med flere ofre og etterlatte etter 22. juli-massakren. (FOTO: Martine Haug Nysether)

Eivind Kristensen er en av flere journalister som har dekket 22. juli-rettsaken. Han mener journalistikken har blitt satt på prøve.

Publisert:

- Etter 22. juli har journalistikken blitt satt på en test for hvor pågående man kan være for å få ut historier om enkeltskjebner. Vi skal være pågående, men i denne saken er det spesielt viktig at vi viser hensyn. Tragedien er så ufattelig, understreker Kristensen.

Totalt 24 sørlendinger var på Utøya 22. juli i fjor. Fire av dem kom ikke tilbake i live.

Selv har journalisten stort sett vært i kontakt med etterlatte gjennom deres bistandsadvokater.
- Vi har ringt bistandsadvokatene jevnlig for å høre om noen av de pårørende eller overlevende har kommentarer til saken etter som den har utviklet seg gjennom året. Det er en lang prosess, for det har tatt opptil et halvt år før de har ønsket å stille opp. Men da ser vi at vi får igjen for arbeidet, fortsetter han.


- Naturlig mekanisme

Kristensen forteller at dekningen av saken har vært interessant, utfordrende og givende.
- Selv om jeg ikke vært der daglig, har det vært en spesiell situasjon. Det å få høre folks historier har vært veldig givende, fordi du blir kjent med de du snakker med på en profesjonell måte. Å formidle gode historier som kan kaste nytt lys over en sak, er en stor del av jobben vår, sier Kristensen.

Han innrømmer at det har vært sterkt å høre historiene fra foreldrene og de overlevende. Likevel sier han:
- Vår jobb er få ut fakta på en riktig og etisk forsvarlig måte. Når du er på jobb konsentrerer du deg om jobben du skal gjøre der og da. Du tar ikke inn alt som blir sagt i rettssaken. Det høres kanskje litt brutalt ut, men det er en naturlig mekanisme, sier Kristensen til Sørnett.no.

Hver historie som fortelles er som en bok.


- Gjennom hode og hjerte

Også kommentator Øyvind Holthe fra Fædrelandsvennen innrømmer at rettsaken har vært utfordrende.
- Rettsaken har vært tøff og faglig utfordrende. Det er mye å holde styr på og som man må sette seg inn i, sier Holthe til Sørnett.no direkte fra Oslo Tinghus.
Kommentatoren som selv er småbarnspappa synes det er tøft å høre på historiene som blir fortalt i salen, samtidig som han er i et lokale hvor de pårørende sitter og har det vanskelig.

Holthe forteller at hans oppgave er å fortelle deler av historiene som blir fortalt.
- Hver historie som fortelles er som en bok. Derfor er det min oppgave å formidle noe av det som blir fortalt.
Kommentatoren mener han har lyktes i formidlingen sin, ettersom han har fått en enorm respons.
- En målsetning jeg har hatt er at det jeg forteller skal ha gått gjennom hodet og hjertet mitt. Det skal være personlige betraktninger, sier Holthe.

- Ingen enkel oppgave
NRK Sørlandet har ikke vært tilstede under rettsaken i Oslo, men var i tingretten i Kristiansand de første dagene.
- Den største utfordringen var at vi ikke slapp inn i rettsalen, fordi ingen av overføringsdomstolene er åpne for pressen, forteller Eirik Damsgaard, reporter og programleder for NRK Sørlandet.

Han synes ugjerningen, samt det brutale de overlevende og pårørende har opplevd, gjør denne saken spesiell. Likevel mener reporteren at pressen må dekke en slik sak, og at det er naturlig at de tar på seg den oppgaven. Men han legger til at det ikke er noen enkel oppgave.
- Det er alltid vanskelig å henvende seg til folk som har opplevd sterke og brutale ting, på en riktig måte. Du skal vite hva du skal spørre om og hvordan du skal ordlegge deg, avslutter Damsgaard.