Sørnett

Støy setter helsen i fare

Støy er et miljøproblem som rammer mange mennesker i Norge i dag, og en ny undersøkelse i forskning.no viser at dette kan bidra til hjerte- og karsykdommer.

Publisert:

- Det hender pasienter kommer til oss når de er plaget av støy, og tiltakene vi iverksetter er å kontakte dem som generer støy, forteller assisterende kommunelege i Kristiansand Odd Kjøstvedt.

Det er kombinasjonen med dårlig søvn og for lite hvile som utgjør en risiko for helsen.

- I forhold til hjerte- og karsykdommer er det ikke annet å gjøre enn å holde seg i form og få nok søvn og hvile, forteller kommunelegen.

Men for å få nok hvile bør en iverksette tiltak i eget hjem for å redusere støyen.

- Det er anbefalt å registrere hva som kan bedres i hjemmet for å forebygge støy. Det kan trås til med utbygging av huset på Statens vegvesen sin regning hvis dette er et problem i området, forteller Olav Sjønøst i Statens vegvesen i Vestfold.

Gjeldene krav for støynivået utendørs ifølge miljøverndepartementet, er 55 desibel utendørs og 30 desibel eller lavere innendørs.

- I vegprosjekter bygger vi støyvoller for å redusere støynivået, men hvis vi ikke kan tilfredstille støynivået utendørs sjekker vi om problemet kan løses innendørs.

Om du er plaget av mye støy i ditt området anbefaler Sjønøst å bytte ut de vanlige ventilene mange husstander har.

-  Et par eksempler er å skifte vinduer eller sette inn lyddempende ventiler. Disse ventilene slipper inn nok luft og samtidig holder støyen ute, avslutter Sjønøst.