Sørnett

Skylder milliarder

- Jeg syns det er en skandale at bykassa, altså moderselskapet Kristiansand Kommune, ikke vet hvor stor den samla gjelden til alle kommunale foretak er, sier Vidar Kleppe.

Publisert:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hFi0aU5ZsFM[/youtube]I bystyret onsdag 27. oktober ble rådmannens forslag til budsjett for 2011-2014 lagt frem for Kristiansand bystyre. Budsjettet, som av mange omtales som det strammeste på lang tid, tar sikte på å kutte 40 millioner i 2011 i forhold til 2010. Årsaken til de drastiske kuttene er Kristiansand kommunes voksende gjeld. Bare ved utgangen i år anslås det at brutto lånegjeld skal være i underkant av 5,3 milliarder kroner.

Økonomisk uansvarlig

Vidar Kleppe, bystyrerepresentant for Demokratene, reagerer på det han kaller økonomisk uansvarlighet. For oversikten over gjelden til Kristiansand kommune, som ble presentert for bystyret i forrige uke, tar nemlig ikke med gjeldstallene til kommunens mange datterselskaper. Derfor mener Kleppe at det kan være snakk om store mørketall, da man ikke har en samlet oversikt over gjeldssituasjonen til kommunen.

- At rådmannen ikke kan gi en oversikt over den samlede gjelda, det mener jeg rett og slett er uansvarlig, tordner Vidar Kleppe. 

Milliongjeld

Kristiansand Parkeringsselskap er blant de foretakene det blir foreslått en total gjeldsoversikt for. Bare ved utgangen av 2009 var gjelda til parkeringsselskapet 17,9 millioner kroner.  Til tross for milliongjeld, så er det ikke snakk om noen økonomisk krise for parkeringsselskapet, da omsetningen i fjor var på 55 millioner kroner.

Sammen med gjelda for parkeringsselskapet, står Kristiansand kommune også ansvarlig for gjelda til Kristiansand havn og Kristiansand boligetaten. Aksjeforetak utover overnevnte selskap har ansvaret for sin egen gjeld. Så det kan være snakk om ytterligere millionbeløp i gjeld som ikke er gitt en oversikt over til bystyret i Kristiansand.

Ingen skjulte mørketall

Kommunen på sin side påpeker at det ikke dreier seg om mørketall, da datterselskapenes budsjetter er offentlige, og hvem som helst har mulighet til å få innsyn i offentlige papirer. Økonomidirektør for Kristiansand kommune, Terje Fjellvang, henviser til at det ikke ligger under rådmannens ansvarsområde å redegjøre for gjelda til datterselskapene i forslag til budsjett.

- Her dreier det seg ikke om mørketall. De tallene er forsåvidt kjent.  Om en tar kontakt med de ulike selskapene, så har de oversikt over gjelden sin. Samlet sett er gjelda til kommunen høyere, men den blir betjent av selskapet som har gjelden, forteller økonomidirektør Terje Fjellvang.

Totaloversikt

Til tross for beroligende ord fra økonomidirektør Fjellvang, roes ikke Vidar Kleppe nevneverdig ned av den grunn. Selv tror han at Demokratene har støtte i kravet sitt om en samla gjeldsoversikt.

 - Hvis du ikke vet hva gjelda er, hvordan skal du da betjene den på en seriøs, grundig og skikkelig måte? Jeg tror faktisk at rådmannen, ordføreren og det politiske miljøet vil støtte Demokratenes krav om at vi må få en totaloversikt over gjelden til Kristiansand kommune.