Sørnett

Til Kongo for å treffe sin dødsdømte sønn

12. november reiser Mathilde Moland fra Kjevik lufthavn til Kongo. Årsaken til avreise er å kunne treffe sin dødsdømte sønn.

Publisert:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wQpyB9bBtqA[/youtube]

Forventningene Moland har til turen, er å få treffe sønnen sin som har sittet i arrest siden mai i år. I tillegg håper hun på å jobbe med aksjonen”Fanger hjelper fanger”, som Tjostolv Moland og Joshua French har startet.  Aksjonen innebærer å sørge for at fangene får næringsrik mat som bønner, ris, friske grønnsaker, olje og salt. Man gir mat til fengslene og så tilbereder fangene det selv.

- Tjostolv har beskrevet situasjonen i Kongo. Det er mye elendighet og en del dårlig behandling. Forvetningene ligger selvsagt i det å kunne treffe sønnen min, men også å hjelpe sivilbefolkningen, forteller hun til Sørnett.

Sist gang Moland så sønnen sin var julen i fjor.

- Hvordan blir det å se ham igjen?

- Det blir veldig spesielt å se ham igjen. Han er mentalt syk. Han har det ikke bra, så jeg vet ikke hvordan det blir. Jeg vet rett og slett ikke, sier hun.

Blitt lurt

Mathilde Moland vil ikke spekulere i hva som har skjedd, men er overbevist om at sønnen er blitt lurt.

- Jeg vet ikke hva som har skjedd i Kongo. Jeg vet bare at guttene må ha blitt lurt. De har vært på feil sted til feil tid, forteller Moland.

- Men visste du at han reiste til Kongo?

- Hadde ingen aning. Det var ikke uvant at Tjostolv reiste en del. Over lengere perioder. Jeg fikk bare en mail 28. april om at han ikke ville være på nett på en stund, helt til 15 mai, men ikke hvor han reiste hen. Det var ingen uvanlig melding å få fra han, forteller hun.

Misjonær Rune Edvardsen og lege Terje Erlid blir med Moland til Kongo. Det gjør alt lettere.

- Slike mennesker som Rune, som gjør noe ekstra for andre mennesker, er bare helt fantastisk. Jeg vet ikke hva jeg skulle ha gjort uten han. Han ordner med visum og alt det praktiske, mens jeg har tatt alle vaksiner jeg skal ta, sier hun.