Sørnett

Vil bygge ny videregående skole i Kenya

Dette vil Arc-Aid ha slutt på. Bruk av parafinlamper. FOTO: arc-aid.no

Dette vil Arc-Aid ha slutt på. Bruk av parafinlamper. FOTO: arc-aid.no

Den humanitære organisasjonen Arc-Aid fra Kristiansand ønsker å bygge en ny vidregående skole i Kenya for utdanning av vann- og solcelleteknikere.

Publisert:

– Vi venter på svar fra NORAD om å få innvilget støtte til prosjektet. Det totale budsjettet på hele skolen er på ca 10-12 millioner, og Arc-Aid søker støtte fra NORAD på ca 8 millioner kroner. Det vil bli bygget enten en ny, eller utvide en allerede eksisterende skole i Kenya.

Prosjektet skal etter planen bygges over en seksårs periode.


Stiftelsen Arc-Aid driver med bistandsarbeid i Majiwa i vest-Kenya. Deres hovedprioritering er å få bort de farlige svovelholdige parafinlampene og erstatte disse med solcellepanel for bedre og sikrere energi.


– Ettersom det er svært få teknikere i det afrikanske landet som kan bruke denne teknologien ønsker Arc-Aid å utdanne nytt personell til å kunne montere disse nye panelene, sier daglig leder i Arc-Aid, Kjell Spinnangr, til Sørnett.


En viktig støttespiller er Elkem Solar som holder til her i Kristiansand. Det er de som vil bidra med solcelleteknologien som befolkningen skal benytte seg av og bruke selv. Disse solcellene kan for eksempel brukes til å lade mobiltelefoner, noe som kan spare den lokale befolkningen for mye arbeid, ettersom de da ikke trenger å gå så lange avstander.


Skole vil også satse på utdanning av vannrenseteknikere.


– Det er farlig for menneskene når regntiden svikter, fordi det blir dårligere tilgang på vann, og særlig rent vann. Derfor ønsker vi å utdanne vannteknikere som vil jobbe med nettopp dette, å få tak i rent vann.